Széljegyzet: Egy közvélemény-kutatás margójára

Volodimir Zelenszkij egy hónappal ezelőtt azt közölte, hogy Oroszország hét nap alatt az ukrajnai erőművek 30 százalékát megrongálta, ami országszerte hatalmas áramszüneteket eredményezett.

Politikusok, szakemberek folyamatosan figyelmeztetnek: az előttünk álló tél lesz a legnehezebb a független Ukrajna történelmében.

Horváth Sándor

Már a fentebbiek ismerete is az elegendőnél több figyelmeztető információt hordoz. Pontosan leszűrhető belőlük, mi is vár(hat) ránk az elkövetkezendő időszakban. Mindennek arra kellene ösztönöznie a lakosságot, hogy saját, jól felfogott érdekében mindent megtegyen a túlélés érdekében. Egy közvélemény-kutatás viszont arról tanúskodik, hogy az emberek 52 százaléka semmilyen előkészületet nem tesz a nehézségek megelőzése érdekében.

A felmérésben részt vevők csupán 11 százaléka mondta azt, hogy szigeteli lakását. 9 százalék meleg ruhákat vásárol, 5 százalék tömíti az ablakok réseit, 4 százalék vastag paplant szerez be, ugyanennyien vásárolnak hősugárzókat, egy százalékkal kevesebben vesznek dízelgenerátort. A válaszadók 2 százaléka azt tervezi, hogy valamelyik rokonánál vészeli át a telet.
A hír elolvasása után az első, ami eszembe jutott az volt, hogy van némi alapja a statisztikákkal (esetünkben a felmérésekkel) kapcsolatos cinikus megállapításnak, miszerint: van kis hazugság, nagy hazugság meg a statisztika… Aztán elkezdtem gondolkodni…

Az nem létezik, hogy azoknak a tapasztalatoknak a birtokában, melyeket az ukrajnaiak február 24-e óta szereztek (éljenek bárhol az országban), a többség egyszerűen tétlen marad. Sőt, tapasztalataim (olvasmányaim) szerint sokan olyan „túlélési” stratégiákat dolgoztak ki, melyek leleményre, furfangos észjárásra utalnak. (Igaz, egyik-másik súrolja a törvényesség határát, no de, rendkívüli helyzetek rendhagyó megoldásokat szülnek).

Persze van más megoldás is. Kétévnyi járványhelyzet és tízhavi hadiállapot bizony a legtöbbek megtakarítását elvitte. Arról nem is beszélve, hogy a lakosság jelentős része (nyugdíjasok, munkanélküliek, minimálbérből élők…) eleve egyik napról a másikra él. Vásárolnának ők legmodernebb áramfejlesztőt, szigetelnék lakásukat a legkorszerűbb anyagokkal, csakhogy előfordulhat, hogy melegebb télikabátra, a mostanivillanyszámla kifizetésére sem futja.

Kiemelt kép: AP Photo/Andriy Andriyenko
Forrás:
KISZó/Horváth Sándor

Post Author: KISZó