Mobilizáció: hová oszthatják be a szolgálatra korlátozottan alkalmas állampolgárokat?

Az általános mozgósításról szóló törvény értelmében a szolgálatra korlátozottan alkalmas katonák nem csatlakozhatnak a deszantos csapatokhoz, harckocsizókhoz vagy tengerészgyalogsághoz, de végezhetnek állományi vagy a hátországban rájuk bízott feladatot. Ezenkívül az ilyen sorkatonák a fronton is végezhetnek feladatokat, ha egészségi állapotuk megengedi.

Az említett kategóriába tartozó személyek szolgálhatnak a katonai központokban, a támogató egységekben, a területi beszerzési központokban, intézményekben, szervezetek, kiképző intézményekben. Hogy kit hová helyeznek, az a katonaorvosi bizottság ajánlásától függ, amely jelentésében jelzi, hogy az adott személy egészségügyi gondjai miatt milyen típusú szolgálatokra ellenjavallt.

A korlátozottan alkalmas állampolgárok azok, akik békeidőben nem alkalmasak szolgálatra, de hadiállapot idején bevethetők. Ez azt jelenti, hogy nem mentesülnek a mozgósítás alól.

A 6-12 hónapos halasztást és a mozgósítás alóli teljes felmentést csak a G kategóriájú „fehér katonakönyvvel” rendelkező állampolgárok kaphatnak az orvosi bizottság javaslata alapján. Ilyet csak:

súlyos nemi betegségek (HIV, szifilisz), cukorbetegség súlyos formája;
gyomorfekély;
súlyos pszichés betegségek (skizofrénia, epilepszia, mentális retardáció);
a látó- és hallókészülék progresszív betegségei;
létfontosságú szervek és végtagok hiánya; diagnosztizált süketség és vakság

esetén állítanak ki.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó