Hogyan birkóznak meg az ukránok a háborús stresszel?

Az internetet böngészik és édességet esznek.

Az ukránok 71 százaléka érzett mostanában stresszt vagy súlyos idegességet, az emberek 50%-a pedig szorongást és feszültséget tapasztal. Mindazonáltal csak 2%-uk kér pszichológiai segítséget – derül ki a Gradus szociológiai cég által végzett felmérésből.

Az ukránok 72 százaléka az Oroszországgal vívott háborút tartja a stressz és az idegesség fő okának, további 44%-uk a pénzügyi nehézségeket tekinti annak, 30%-a pedig az ország társadalmi-politikai helyzete miatt aggódik.

A válaszadók 63%-a aggódik szerettei biztonsága miatt, 42%-uk pedig a bevételi forrása vagy a munkája elvesztésétől fél.

37%-uk attól tart, hogy a harcok során meghal, és ugyanennyien rettegnek attól, hogy a rakétatámadások miatt elveszíti a vagyonát.

A felmérésből kiderült, hogy a stressz leküzdésére a válaszadók 39%-a az interneten való böngészést választja, 31% kommunikál családjával vagy barátaival, 29% pedig tévét, filmet vagy sorozatot néz.

A megkérdezettek 20%-a elmerül a munkában, 16%-a alkoholt fogyaszt, 15%-a könyvet olvas, 13%-a kijár a természetbe, 14%-a édességet eszik, 10%-a sportol.

A válaszadók mindössze 2 százaléka fordul pszichológushoz segítségért. Az ukránok mindössze 9%-a járt már pszichológusnál, 46%-a soha nem ment pszichológushoz, és nem is tervez.

Az ukránok 49%-a úgy gondolja, csak a mentális betegeknek van szükségük szakemberre, 44%-uk pedig biztos abban, hogy a pszichológiai problémákat egyedül is meg tudja oldani.

36% nem érti a különbséget a pszichológus és a pszichiáter között, 22% pedig úgy gondolja, hogy a pszichológusok csak pénzt próbálnak kihúzni a betegből.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó