Katari téli vb: meglepetések futószalagon

Mostantól válik igazán izgalmassá a Katarban zajló labdarúgó-világbajnokság. A csoportkör utolsó fordulójában már nem fér bele a hibázás, szombattól pedig következik az egyenes kieséses rendszer. A gyengébb rajt után a csoportkör harmadik szakaszában olyan nagyágyúk játszanak a túlélésért, mint például Argentína, Németország és Belgium. Két kör után csupán három nemzet – a címvédő Franciaország, a trónkövetelő Brazília és a 2016-os Eb-győztes Portugália – válogatottja maradt százszázalékos a 32-es mezőnyben. Az újonc és házigazda Katar, valamint az 1986 óta most először vb-részvevő Kanada eddig nem szerzett pontot, így ők már ki is estek. Mindenki más még megőrizte matematikai esélyét a továbbjutásra. Az alábbiakban az első téli világbajnokság csoportkörének első két játéknapját elemezzük.

Több váratlan eredmény is született már Katarban, ezek közül is kiemelkedik Argentína Szaúd-Arábiától elszenvedett 2–1-es veresége és a németek hasonló arányú padlózása a japánokkal szemben. De haladjunk sorjában és kezdjük az A-jelű négyessel. A 4 pontos Hollandia aligha bukja el a továbbjutást Katarral szemben, viszont a másik továbbjutó helyért élet-halál harcot vív egymással Ecuador (4 pont) és Szenegál (3).

A B-csoportban Anglia lehengerlően kezdett Irán ellen (6-2), de az USA ellen csak döntetlenre futotta, a zárókörben szigetországi rangadó vár rá Wales ellen. Itt a 3 pontos Irán és a 2 egységgel rendelkező Egyesült Államok csatája lesz a topmeccs, s ennek a csatának nem kicsi a politikai mellékzöngéje sem.

A C-jelzésű négyesben Argentína világraszóló vereséggel nyitott a szaúdiak ellen, a folytatásban Mexikó ellen, ha nehezen is, de javítottak Messiék (aki két gólnál jár), ám a lengyelek elleni zárómérkőzésen így is győzelmi kényszerben lépnek pályára. A másik meccsen Szaúd-Arábia (3 pont) és Mexikó (1) csap össze, a győztes jó eséllyel továbbjuthat a legjobb tizenhat közé.

A D-kvartettben szereplő Franciaország 4–1-re leiskolázta Ausztráliát, majd a dánoknak (2–1) is visszavágott a Nemzetek Ligájában elszenvedett kettős vereségért. Kylian Mbappé nagyon elemében van, már három találatnál jár, az ausztrálok ellen duplázó veterán Olivier Giroud pedig 51 gólnál tart a gallok színeiben, amivel beérte a válogatottsági gólrekorder Thierry Henryt. Egyelőre az aranylabdás Karim Benzema hiánya meg sem látszik a címvédő játékán. Ugyanitt Dánia és Tunézia egy-egy ponttal vág neki a végjátéknak. Az afrikaiak színeiben szerepel az FTC légiósa, Aissa Laidouni is, aki a dánok elleni gólnélküli döntetlenre végződő csoportmeccsen a mezőny legjobbja volt, s máris sorban állnak érte francia és holland élcsapatok. Miután a Mmaee-fivéreket az utolsó pillanatban kigolyózták a marokkói keretből, így csak egyetlen labdarúgót ad a világbajnokságnak a magyar élvonal. Mondjuk, az ukrán Premier Liga még annyit sem…

Folytassuk az E-csoporttal. Itt is szenzációval indult a csoportkör, miután Németország előnyből bukta el a Japán elleni meccsét, Spanyolország viszont gálával indított Costa Rica (7–0) ellen. A spanyol-német rangadó aztán 1–1-es döntetlent hozott úgy, hogy a Nationalelf csak a hajrában egyenlített, amennyiben nincs Nicklas Füllkrug szemfüles gólja, a végső győzelemre is esélyesnek tartott németek máris csomagolhatnának. Ám Hansi Flick brigádja így is nagy bajban van, mert ha le is győzi Costa Ricát, Japán esetleges spanyolok elleni sikerével mégis kiejti őket. A 2018-as oroszországi tornán Németország címvédőként nem élte túl a csoportkört, a tavalyi Eb-n már a nyolcaddöntőben kiesett, amennyiben most is valami hasonló lesz a vége, tényszerűen is konstatálhatjuk a legendás német foci hanyatlását.

Az F-csoportban a legtöbben biztos belga-horvát továbbjutást tippeltek, ehhez képest a két európai sztárgárda úgy csap össze egymással a záró körben, hogy a vesztes minden bizonnyal ülhet is fel az első hazafelé tartó járatra. Itt Marokkó jelenti a váratlan faktort, az afrikaiak előbb pontot csentek a vb-döntős horvátoktól, majd hatalmas meglepetésre leiskolázták a vb-bronzérmes belgákat (2–0). Marokkónak már egy döntetlen is elég a pont nélküli Kanada ellen, a 4 pontos Horvátország és a 3 pontos Belgium csatája viszont a hatalmas tét miatt igazi futballcsemegével kecsegtet.

A G-jelű négyesben Brazília hozta a papírformát. A szerbek és a svájciak ellen is a második félidőben talált be, előbbi meccsen Richarlison, utóbbin Casemiro lőtt káprázatosan szép gólt, Neymart viszont úgy „lefaragták” a balkániak, hogy Tité kapitány a csoportkörben már biztosan nem számíthat rá, kérdéses, hogy a hétvégén kezdődő egyenes kieséses szakaszra rendbe jön-e a bokája… A végső sikert 2002 óta, azaz húsz éve nem ünneplő selecao Lengyelországhoz és Marokkóhoz hasonlóan még gólt sem kapott, formája meggyőzőnek tűnik. Ebben a csoportban játszották le az eddigi legszórakoztatóbb meccset, a 3–3-ra végződő Kamerun-Szerbia találkozót. Itt a záró felvonásban a 3 pontos helvétek az egy ponttal álló szerbekkel csapnak össze, a győztes Brazília társaságában alighanem tovább mehet.

És végezetül lássuk a H-csoportot, amit előzetesen sokan halálcsoportnak tituláltak. A Portugália, Uruguay, Ghána hármas nagyon kiegyensúlyozottnak tűnt, de Dél-Korea is megkeverheti még a lapokat. Amíg a gauchóknál Lionel Messi utolsó nagy tornája lehet ez, a luzitánoknál hasonló a helyzet Cristiano Ronaldo vonatkozásában. Mindkét korszakos világsztár vb-győzelemmel búcsúzna, hiszen ez a cím még hiányzik fantasztikus kollekciójukból. Jelenleg az éppen klub nélküli CR7 áll ehhez közelebb, mert két sikerrel csapata már biztosította helyét a legjobb tizenhat mezőnyében. Ghána 3–2-es legyőzéséből a Manchester Uniteddel szakító zseni egy kiharcolt és értékesített tizenegyessel vette ki a részét, majd a 2018-as nyolcaddöntős búcsúztatásért megbüntetett Uruguay elleni 2–0-ás győzelemhez is hozzátette a magáét volt manchesteri klubtársa, Bruno Fernandes első találatánál. Ebből a négyesből a már páholyban lévő portugálok mellett bárki továbbjuthat, de a két 3–2-es meccset (egy győzelem, egy vereség) játszó Ghána uruk elleni ütközete igazán izgalmasnak ígérkezik még úgy is, hogy a 32 csapat közül eddig Tunézia és Mexikó társaságában a kétszeres világbajnok Uruguay is gólképtelen. Ám Ghána ellen vélhetően csak megszakad ez a rossz sorozat, elvégre olyan gólvágóik vannak, mint Núnez, Gómez, Cavani, Suárez vagy éppen a Real Madridban tündöklő Valverde.

Következzék tehát a kedd délutántól péntek estig tartó harmadik csoportkör. Az egyenes kieséses szakasz december 3-án, szombaton kezdődik, napi két meccsel. Jövő hét péntekjén és szombatján pedig már a negyeddöntőket is lejátsszák, a vb utolsó hetére így kialakul a legjobb négy mezőnye is. Azt már most garantálhatjuk, jó néhány olyan hiányzóval, akiket előzetesen a végső győzelemre is esélyesnek hittünk.

A több szempontból is különleges világbajnokság felvezető anyagát is elolvashatják:

Vasárnap kezdődik az első téli foci-vb

Forrás:
KISZó/DGY/Fotók:NSO
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó