Már az ukrán kormány is foglalkozik az aránytalan mértékű áramszünetekkel

Az áramkimaradások terhét arányosan kell elosztani a fogyasztók között, hogy naponta legalább 5-6 órán át legyen áram az otthonokban – jelentette ki Denisz Smihal miniszterelnök a keddi kormányülésen, számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A kormányfő tájékoztatása szerint, jelenleg az ország villamosenergia-termelése fedezi a fogyasztási igények 70 százalékát, ezért a fogyasztáskorlátozási rendszer továbbra is érvényben marad a kapacitáshiány miatt, amely jelenleg mintegy 30 százalékos.

„A helyzet nehéz, kapacitáshiány van. De a rendszer 30 százalékos hiánya mellett a hálózati veszteségek és a kritikus infrastruktúra kiemelt ellátása esetén 50-60% marad régiónként a lakossági szükségletek fedezésére”

– mondta Denisz Smihal, kiemelve, hogy szerinte ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy a kényszeráramszünetek arányosan legyenek elosztva a fogyasztók között, hogy a kikapcsolások ellenére legalább napi 5-6 órán át legyen áram az otthonokban.

A miniszterelnök rámutatott, hogy a megyei áramszolgáltató vállalatokkal szemben két követelményt támasztottak: ne lépjék túl a Ukrenerho állami energiaszolgáltató vállalat által megszabott korlátozásokat, mert ez vészleállásokhoz vezethet. Másodsorban pedig, hogy minimalizálják a fogyasztók aránytalan lekapcsolását.

„Megengedhetetlen, hogy egyes fogyasztóknál 20-30, sőt néhol 40 órán át nincs áram, míg máshol állandóan van villany. Itt az aránytalanságról van szó.”

– húzta alá a kormányfő.

A miniszterelnök felszólította a helyi hatóságokat, hogy kapcsolódjanak be a lakosság tájékoztatásába, és magyarázzák el az embereknek, hogy egyes fogyasztók miért nincsenek lekapcsolva az áramellátásról, és milyen okok miatt, és milyen kritikus infrastrukturális létesítmények áramellátását nem szüneteltethetik.

Kapcsolódó:

Négyórás áramszüneteket ígér a megyevezető

Ukrenergo: továbbra is áramszünetekre kell számítani

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó