A decemberi nyugdíjemelésekről

Az idei költségvetési törvény értelmében decembertől 2027-ről 2093 hrivnyára emelkedik a munkaképtelen személyek számára megítélt létminimum összege.

Magyar Tímea

Ennek kapcsán újraszámolják a nyugdíjasok egyes csoportjainak járandóságát, mondta el sajtótájékoztató keretében Péntek Anasztázia, a megyei Nyugdíjalap vezetője.

Emelkedik az öregségi nyugdíj minimális és maximális összege is. Több pénzre számíthatnak a háborúban megrokkantak és a harci cselekmények résztvevői, a háborús veteránok és haláluk esetén a családtagjaik, eltartójuk elvesztése esetén a volt katonák, a bányászok, a náci üldöztetés fogyatékkal élő áldozatai és a náci üldözésben elhunyt áldozatok családtagjai – magyarázta Péntek Anasztázia. Az emelés mértékét egyénileg határozzák meg, és attól függ, hogy a nyugdíja tartalmaz-e olyan elemeket, amelyek nagysága a létminimumhoz van kötve. Ami az utóbbit illeti, az a tiszteletbeli vérdonorok nyugdíjkiegészítésére és az Ukrajnának nyújtott különleges szolgálatokra is vonatkozik.

Összesen 187 300 kárpátaljai szépkorú juttatását számfejtik újra.

Ugyancsak újraszámolják azon 70 év alatti idős emberek havi járandóságát, akik nem dolgoznak, akiknek a kötelező állami nyugdíjbiztosításról szóló törvénye alapján állapítottak meg a nyugdíjat, és akik férfiak esetében legalább 35 év, nők esetében 30 év munkaviszonnyal rendelkeznek. Az ilyen személyek esetében a minimális nyugdíj összegét 2500 hrivnyára kell emelni.

Újdonság, hogy decembertől a szociális-védelmi hivatal helyett már a Nyugdíjalap foglalkozik a rezsitámogatások és kedvezmények megítélésével. Erről lapunk december 8-ki Évgyűrűk rovatában olvashatnak bővebben.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó