Táncverseny miatt próbált átszökni a határon – úszva menekült a fiatal

Őrizetbe vették azt a 19 éves táncosfiút, aki a Tiszán keresztül illegálisan próbált átjutni a szomszédos Romániába. Onnan Németországba készült, ahol álmai társastánc-versenyét rendezték meg.

A határőrség tájékoztatása szerint a fiatalember Harkivból származik. Beismerte, hogy megpróbálta átúszni a Tiszát.

„Az határterületeken mindenkit ellenőrzünk. Gyalogosokat, sofőröket és bármely más közlekedési eszköz utasait. Ez a fiatalember Harkivból származik. Arra nem tudott egyértelmű választ adni, hogy miért tartózkodik az államhatár közelében. Később elismerte, hogy azt tervezte, a folyón átúszva illegálisan hagyja el Ukrajnát” – tájékoztatott Leszja Fedorova, a munkácsi határőrosztag szóvivője.

A táncos elmondta, hogy lemaradt az ukrajnai selejtezőről. Nem szerepelt azon a listán, akik Németországba utazhatnak a versenyre.

Ezért nem léphette át legálisan a határt. Társa már Németországban van. Ő találta meg az embercsempészeket, és adta meg a telefonszámukat.

A fiatalembert Técsőn várták. Ott kapott információt arra vonatkozóan, hogyan kell cselekednie, merre induljon és a Tisza melyik szakaszán keljen át. Ezért a felvilágosításért 2,5 ezer dollárt fizetett.

A „szervezők” megparancsolták a fiatalembernek, hogy szándékáról senkinek ne beszéljen, még a rokonainak sem.

Figyelmeztették, hogy át kell úsznia a folyón, ám arról nem tájékoztatták, milyen veszély fenyegeti, magyarázta Leszja Fedorova.

A szóvivő hozzátette, amennyiben a határőrök nem állítják meg a fiút, meg is fulladhatott volna. Kárpátalja hegyvidéki tájain ugyanis már leesett a hó, a folyó vize hideg, az áramlás sebes.

Az említett helyen már 10 hadköteles férfi fulladt meg, akik a mozgósítás elől menekülve arról álmodoztak, hogy illegálisan bejutnak Európába.

És ezek csak a hivatalos adatok. A gyakorlatban sokszor több a vízbe fulladt ember. Holttestüket csak tavasszal találják meg, amikor a folyó vize visszahúzódik.

„Felszólítjuk mindazokat, akik illegálisan szeretnék elhagyni Ukrajna területét, hogy ne egyezzenek bele az átszállítást szervezők ajánlatába. A csempészeket ugyanis nem érdekli „ügyfeleik” élete és egészsége” – mondta a szóvivő.

A táncos fiatalembernél iratok, pénz és bankkártyák, valamint tánccipő és búvárruha is volt. Tettéért 3400 hrivnyától 8600 hrivnyáig terjedő pénzbírság megfizetésére kötelezhetik.
Jelenleg a munkácsi határőrség munkatársai azonosítják az illegális határátlépés megszervezésében részt vevő személyeket.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó