Hogyan vészelik át a „sötét időket” a kárpátaljai fiatalok? │ KISZó-interjú

Annak ellenére, hogy Kárpátalját nem éri rakétatámadás, a régióban is érezhetők a villamosenergia-hálózatot ért orosz támadások következményei.

Varga Brigitta

Györke Ákos, a Nagygejőci Líceum informatikatanára elmondta, szeptemberben jelenléti oktatással kezdték a tanévet, azonban akárcsak a többi kárpátaljai intézményben, nálunk is nagy problémát jelentettek a rendszeres áramszünetek, ami miatt sokszor a fűtetlen tantermekben folyt a tanítás.

– Ősszel folytatódott az oktatás. A legnagyobb problémát most az áramkimaradások okozzák. Ha lekapcsolták az áramot, a fűtés is leállt, a gyerekek hidegben ültek. A Pestisrácok.hu szerkesztőségétől iskolánk nemrég egy közepes teljesítményű generátort kapott. Abban bízunk, hogy nem fordulnak rosszabbra a dolgok. A generátornak köszönhetően a második félévben biztosítani tudjuk a jelenléti oktatást.
Ákos elárulta, ő egyetlen percre sem esett kétségbe, inkább megoldások után nézett.

– Több hónapja tart ez az állapot, mindenki ideges, türelmetlen, bosszús, de nem tehetünk mást, alkalmazkodunk.

Előfordult, hogy az egyik városban lakó barátomhoz mentem vendégségbe, mivel amikor nálunk sötétségbe borult a falu, náluk éppen volt áram.

Megtörtént, hogy az edzőterembe vittem magammal a laptopomat és onnan dolgoztam, de arra is akadt példa, hogy egy vendéglátóhelyre ültem be, és ott töltöttem fel a laptopomat. Mivel a családban három pedagógus is van (édesapám és édesanyám szintén a líceumban dolgozik), ezért beszereztem itthonra egy áramátalakítót, ami lehetővé teszi, hogy hosszú áramkimaradások esetén is tudjunk dolgozni. Erre csatlakoztattuk a wifi routert, azt áramszünet esetén 4 órán át tudja működtetni. Addig a laptop akkumulátora is kibírja.

Kutasi Kamilla életét jelentősen megnehezítik a gyakori áramkimaradás.  A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola mesterképzésének első évfolyamos, biológia szakos hallgatója és a Beregszászi Horváth Anna Gimnázium biológiatanára úgy fogalmazott: míg a helyzet nem javul, addig marad az alkalmazkodás és az elfogadás.

– Menetrend szerint telnek a napok, mivel a lekapcsolási ütemtervhez igazodom. Igyekszem akkor készülni az órákra, amikor van áram.

Gyakran késő készítem el a főiskolára beadandó feladatokat, vagy írom meg az óravázlatokat. Olyan is előfordult, hogy este nem sikerült mindezt elvégezni, ezért hajnalban láttam neki a munkának. Általában inkább későn fekszem és korán kelek. Ez viszont rendkívül kimerítő.

A tiszabökényi fiatal lány elmondta, mikor tanítási időszak van, akkor Beregszászban tartózkodik, hiszen a városban több opció is rendelkezésre áll, ha lekapcsolják az áramot.

– Van erős mobilhálózat, így, ha csak rövid időre is – míg az elektronikai eszközök le nem merülnek – ,de van mobilinternet, ami lehetővé teszi egy-egy üzenet, beadandó gyors elküldését.

Sokszor volt olyan is, hogy amikor a lakásban áramszünet volt, a főiskolán viszont éppen akkor kapcsolták vissza, így oda mentem tanulni. A téli vizsgaidőszakra úgy készültünk a diáktársaimmal, hogy az előadások jegyzeteit, a segédanyagokat mind kinyomtattuk. Így bármikor nekiláthattunk a tanulásnak. Az iskola, ahol pedagógusként dolgozom, nem rendelkezik generátorral. Gyakran megesik, hogy még sötét van, amikor elkezdődik az első tanóra. Ilyenkor először csak átbeszéljük a gyerekekkel az előző órán tanultakat, átvesszük szóban a következő témát, és csak a tanóra végén, mikor már kivilágosodik, írunk és olvasunk.

Kamilla hozzátette, bár nehéz a helyzet, mégis akadnak pozitív hozamai a dolognak.

– Felértékelődött a szeretteinkkel töltött idő. Áramszünet idején a családdal nagy kártyapartikat tartunk, társasjátékozunk. Ilyenkor sokat beszélgetünk, nevetünk. Pozitív „eredménye” a lekapcsolásnak, hogy ilyenkor nem a telefont bújjuk és tévézünk, hanem egymásra figyelünk és hasznosan töltjük az időt.

Gál Ferenc hat éve dolgozik tornatanárként a szülőfalujában, Mezőváriban.

Négy éven át szakköröket is tartott Mezőváriban és Badalóban, több mint 70 gyerek járt hozzá heti rendszerességgel. Az áramkimaradások az ő munkáját teljesen ellehetetlenítették, így most szünetelnek a foglalkozások.

– A hideg beköszöntével a szabadtéri pálya helyett a mezővári tornateremben zajlottak az edzések.  Az áramkimaradások azonban ellehetetlenítették a foglalkozások megtartását. Az intézmény nem rendelkezik áramfejlesztővel, és mivel ezek órák utáni, általában késő délután tartott szakkörök voltak, a sötétben, hideg, fűtetlen teremben nem sportolhattak a gyerekek. Amint rendeződik a helyzet, én mindenképp szeretném folytatni az edzéseket, bár ez nyilván nemcsak tőlem függ. Az utóbbi pár évben már Badalóba is átjártam edzéseket tartani, mivel itt, Váriban nem volt elég gyerek a focisuli működéséhez. Aki Mezőváriból folytatni szerette volna, azokat a gyerekeket a saját autómmal hoztam és vittem Badalóba. Felszerelést és labdákat is vásároltam. Ha találnánk egy állandó szponzort, akkor biztos vagyok benne, hogy sokkal effektívebben működhetnénk és kihoznánk a maximumot a gyerekekből.

Ferenc úgy véli, itthon az elfogadható megélhetést csak úgy lehet biztosítani, ha több lábon áll az ember.

Az utóbbi években történtek őt is arra ösztönözték, hogy újabb és újabb bevételi források után nézzen. Így a tanítás mellett fényképészként is tevékenykedik. Legfőképp rendezvényfotózásokat (esküvők, eljegyzések, születésnapok stb. megörökítése) vállal, de fényképnyomtatással, albumok, névjegykártyák, internetes reklámok készítésével, pólónyomtatással és egyedi telefon tok előállításával is foglalkozik.

– A számítógépes munkáimat le kellett redukálnom. Régebben asztali számítógépen szerkesztettem a képeket, azt viszont az áramszünetek miatt nem tudtam használni. Attól tartottam, hogy tönkremegy a hirtelen lekapcsolások miatt. Helyette a laptopon folytattam a munkát. Sikerült arra áttelepíteni a szerkesztéshez szükséges programokat is és nagy előnye, hogy bárhová magammal vihettem, például az iskolába is. Ha lyukasórám volt, csak bekapcsoltam és már dolgozhattam is tovább. Ennek köszönhetően produktív maradhattam. Még ha lassabban is, de haladtam a munkával, semmivel sem maradtam el. Bízom benne, hogy hamarosan véget ér a háború és minden visszaáll a régi kerékvágásba.

A reményt senki sem veheti el tőlünk ● Kárpáti Igaz Szó

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó