ZNO: Minden, amit az idei multitesztről tudni kell

A háború miatt bevezetett könnyített érettségi az idén is érvényben marad.

A külső független tesztelés (ZNO) helyett az idén is egy több tantárgyból álló, azaz multidiszciplináris nemzeti tesztet (NMT) kell teljesíteniük a végzősöknek. Ezt az oktatási minisztérium közölte, miután ismertették az Ukrán Oktatásminőségi Értékelő Központtal közösen kidolgozott tesztsor sajátosságait.

Hány tantárgyból kell vizsgázni?

Az NMT 3 feladatblokkból áll. Kettő kötelező, a harmadik  szabadon választható. A kötelező két tantárgy az ukrán nyelv és a matematika. A szabadon választható között van az Ukrajna történelme, az idegen nyelv, a biológia, a kémia és a fizika. A harmadik kiválasztott tantárgyat a jelentkezés alkalmával kell majd meghatározni.

Mennyi időt adnak a tesztírásra?

A három tantárgyból álló vizsga egy nap alatt kerül megrendezésre. A teszt kitöltésére 180 percet adnak, mindegyik részre 60-at. Ugyanakkor a résztvevők önállóan osztják be az idejüket. Aki esetleg hamarabb megoldja az ukrán nyelv és matematika feladatokat, több ideje marad a harmadik, szabadon választott tantárgy kidolgozására, vagy fordítva.

Eredmények

A tesztfeladat elvégzése után minden résztvevőt tájékoztatnak az egyes blokkokhoz tartozó pontok számáról. A felvételihez az egyes blokkok eredményeit külön számítják ki, 100–200 pontos skálán határozzák meg. Így a résztvevő közvetlenül a teszt után nem csak az általa szerzett tesztpontok számát fogja tudni, hanem azt is, mik a felvételi eredményei.

Emelt ponthatárok

A felvételi esetében minden szakhoz együtthatókat (koefficienseket) határoznak meg, amit meg lehet szorozni egyes blokkok eredményeivel (Ezek a számok a tesztközpont oldalán lesznek elérhetők). A vizsga teljesítéséhez és a felsőoktatásba való jelentkezéshez minden NMT-blokkból legalább 10 százalékot kell sikeresen teljesíteni.

Így ukrán nyelvből a vizsgázóknak 5 tesztpontot (a maximum 45-ből) kell elérniük ahhoz, hogy egy kétszáz pontos skálán legalább 100 pontot szerezzenek. Ahhoz, hogy matematikából pozitív eredményt kapjanak, legalább 4 pontot kell összegyűjteniük (a lehetséges 32-ből). Ukrajna történetéből a ponthatár 6 lesz (az 54-ből). A biológia vizsga minimumpontszáma 5 pont lesz (a lehetséges 46-ból). A fizikából (maximum 32), kémiából (40) és idegen nyelvből (32) a felvételhez szükséges minimális pontszámot 4-ben határozták meg. Tavaly mindegyik tantárgyból elegendő volt legalább 1 pontot szerezni ahhoz, hogy a diák átmenjen a vizsgán.

Jelentkezés a multitesztre

Az érettségire áprilisban lehet jelentkezni. Az Ukrán Oktatásminőségi Értékelő Központ papírmentes (online) regisztrációt biztosít. Várhatóan májusban kell majd megerősíteni a részvételi szándékot.

Hány vizsgaidőszak lesz?

Jelenleg két turnust terveznek: a fő és a pótvizsgaidőszakot. Előbbire júniusban, utóbbira június-júliusban kerül sor. A pótvizsgán azok a jelentkezők vehetnek részt, akik nyomós ok miatt nem tudnak megjelenni a fő vizsgaidőszakban választott időpontban.

A multiteszt lebonyolítása Ukrajnában és külföldön

Az NMT az oktatási intézmények speciálisan felszerelt számítógépes tantermeiben – külföldön is létrehoznak ideiglenes vizsgaközpontokat – zajlik majd.

A harmadik tantárgy

A multiteszt harmadik tantárgyát a jelentkezők egyénileg választják ki, amely univerzális lesz. Vagyis azzal  a tantárggyal bármilyen szakra felvételizhet. Egyedül annyit kell figyelembe venni, hogy a különböző szakokra való felvételikor  eltérő együtthatókat kell alkalmazni az NMT eredményeire. Például a a felvételiző jogi képzésre pályázik, akkor az Ukrajna történetéből szerzett eredmény nagyobb súlyt kap, mint a biológiából szerzett, viszont az orvosi szakra jelentkezők esetében pedig pont fordítva lesz.

A teszt felépítése

A 2023-as tesztben az Ukrajna történelme tantárgy esetében a feladatok  a 16. század második felétől a 21. század elejéig ölelik fel az eseményeket. Az idegen nyelvi teszteknél nem lesznek kidolgozós kérdések, ahogyan nem lesznek hallás utáni szövegértést felmérő tesztek sem. Az oktatásminőségi értékelő központ megjegyzi, már dolgoznak azon a platformon, ahol hamarosan elérhetők lesznek ezeknek a teszteknek a mintafeladatai.

Kisegítő eszközök

A matematika tantárgy esetében a vizsgázók a tavalyi évhez hasonlóan az idén is használhatnak képletgyűjteményt.

Beszámítják az előző évek eredményeit is

A 2023-as multiteszt-eredmények helyett a felvételizők használhatják a 2022-es NMT-eredményeket vagy a 2021-es, illetve a 2020-as ZNO-eredményeket is.

ZNO helyett: Mit kell tudni a nemzeti multitesztről? │KISZó-háttér

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó