Felejthetetlen sportbál a budapesti Operaházban ● Kárpáti Igaz Szó

Több mint ezren ünnepelték 2022 legjobb magyar sportolóit, akikre a külhoni újságírók is szavazhattak.

Soha nem látott népes helyszíni nézősereg előtt, Novák Katalin köztársasági elnök asszony kitüntető jelenlétében, első alkalommal a budapesti Operaházban zajlott az M4 Sport – Az Év Sportolója gála, ahol a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) tagjainak voksai alapján a legjobb magyar sportolókat díjazták. A sportújságírók az 1958-as kezdet óta 65. alkalommal választották meg az esztendő legjobbjait.

Néhány éve már a külhoni magyar sportzsurnaliszták is szavazhatnak, köszönhetően annak, hogy Szöllősi György elnöksége alatt a szakmai szervezet erőteljesen nyitott a Kárpát-medencei kollégák irányába. Mára már tucatnyinál is több kárpátaljai újságíró csatlakozott az MSÚSZ-hoz, akik rendszeresen részt vesznek a sportújságíró-szövetség éves kongresszusain. Vidékünk magyar sportújságíróit az impozáns operaházi sportgálán Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója képviselte, akit köszöntve Szöllősi György a lapunk centenáriumi ünnepségén tett látogatását felidézve megjegyezte:

„Összeszorult szívvel gondolok arra, hogy három éve együtt ünnepeltük a kárpátaljai magyarok legrégebbi újságjának centenáriumát, s a tavaly kitört háborúról még mit sem sejtve fényképezkedtünk a minden magyar által rajongott Petőfi Sándor ungvári szobránál”.

A KFT Bál van az Operaházban című dalával kezdődött a Szabó László, a gála kreatív producere által megálmodott műsor. Szöllősi Györgynek, az MSÚSZ elnökének megnyitója után az est házigazdája, Mohay Bence sorra konferálta fel a jelölteket és a díjátadókat. A díjátadók között volt az este két díszvendége, Fabio Capello legendás futballedző, egyebek mellett az AC Milan, a Real Madrid, az angol válogatott és az orosz válogatott korábbi mestere, s akinek az édesapja az első világháború idején, menekült olasz szülők gyerekeként a Baranya megyei Himesházán született.

Eljött a gálára Farkas Henrietta Laureus-díjas tizenegyszeres paralimpiai olimpiai bajnok.

A fantasztikus hangulatú sportgálán köszöntötték az 1972-es müncheni olimpia a helyszínen lévő bajnokait, a Németországból a gálára hazaérkező Osztrics István párbajtőrvívót, valamint egykori csapattársát, Erdős Sándort, továbbá Gedó György ökölvívót és Hegedűs Csaba birkózót.

Óriási ováció fogadta az 1952-es olimpia három bajnokát, a Németországból hazatérő, 95 éves Benedek Gábort – az öttusacsapat tagját –, a Torontóból hazalátogató Gyenge Valéria úszónőt és az éppen a gála napján a 102. születésnapját ünneplő Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornászt, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokát. További látványos színpadi produkciók és érdekes filmbejátszások után Novák Katalin köztársasági elnök és Szöllősi György adták át az MSÚSZ Életműdíját Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredzőnek, akit a színpadon korábbi tanítványai, olimpiai és világbajnokok is köszöntöttek.

Az MSÚSZ által lebonyolított szavazások győztesei:
Az Év férfi sportolója: Milák Kristóf
Az Év női sportolója: Kozák Luca
Az Év csapata (egyéni sportágak csapatai): női kardválogatott
Az Év csapata (hagyományos csapatok): magyar labdarúgó-válogatott
Az Év edzője: Marco Rossi

Az MSÚSZ elnöksége szavazott az Év szabadidős sporteseményéről, ez a Balaton-átúszás lett, valamint az Év E-sportolójáról, mégpedig a szakszövetség előzetes javaslata alapján. Ez utóbbi címet Torzsás Ádám érdemelte ki. A Magyar Paralimpiai Bizottság által felkért szavazók döntöttek az esztendő legjobb fogyatékos sportolóiról. A gálán ennek alapján három kategóriában hirdettek győztest.

Az Év fogyatékos férfi sportolója: Kiss Péter Pál
Az Év fogyatékos női sportolója: Pap Bianka
Az Év fogyatékos sportcsapata: női kerekesszékes vívóválogatott.
Az M4 Sport nézői szavaztak az Év sportpillanatára, majd a legjobb háromból egy szakértő zsűri választotta ki a legjobbat: Kristoffer Zachariassen nyerte ezt a kategóriát, a Ferencváros Európa Liga-csoportgyőzelmét jelentő gólért.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó