Már 170 vizsgálatot végeztek az újszülöttek kiterjesztett szűrése részeként │ KISZó-háttér

A tavalyi év végén vezették be az újszülöttek kiterjesztett neonatális szűrése Ukrajnában, melynek során 21 ritka, veleszületett anyagcsere-betegségre tesztelik a csecsemőket. Eddig mindössze négy ilyen – pajzsmirigy-alulműködés, fenilketonuria, adrenogenitális szindróma és cisztás fibrózis – kórra szűrték az újszülötteket. Mint arról Marija Karcsevics egészségügyi miniszterhelyettes beszámolt, erre a célra csaknem 308 millió hrivnya értékben vásároltak speciális berendezéseket a laboratóriumok számára.

Magyar Tímea

A szolgáltatás már 12 régióban, így Kárpátalján is elérhető. Most már biotinidáz hiányra, háromfunkciós fehérjehiányra, elsődleges karnitinhiányra, spinalis izomsorvadásra, súlyos kombinált immunhiányra, fenilketonúria és egyéb hiperfenilalaninémiákra is vizsgálják a babákat.

A szülők beleegyezése után a csecsemő életének első 48-72 órájában az orvosok vérmintát vesznek.

A mintákat az Ohmatgyet Országos Gyermekkórházba és a Lembergi Regionális Klinikai Perinatális Központba küldik elemzésre. Ha a gyermeknél hirtelen a normál mutatóktól való eltéréseket találnak, erről tájékoztatják a szülőket, és további vizsgálatokat, kezelést írnak fel.

Kárpátalján eddig több mint 170 babától vettek mintát Ungváron, amelynek szülészetén statisztikailag a legtöbb gyermek születik.

Csupán egy gyermektől nem vettek mintát, akit egészségi állapota miatt azonnal a Munkácsi Megyei Gyermekkórházba szállítottak. A kárpátaljai kis apróságoknál eddig egyetlen vizsgálat sem volt pozitív.

Az Egészségügyi Minisztérium a háború után az előrehaladott betegségek számának növekedésére számít, különös tekintettel az onkológiai betegségekre, a fiatalok körében több lesz a szívinfarktus és a szélütés, ahogyan a mentális probléma is, vélekednek a szakemberek.

A közelmúlttól 21 ritka betegségre tesztelik ingyen az újszülött kárpátaljai csecsemőket

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó