Személycserék kezdődtek az ukrajnai vezetésben

Az elnök csapatában egy ideje rebesgetik, hogy személycserékre kerül sor a miniszteri bársonyszékekben, sőt az is felmerült, hogy egyes tárcákat esetleg be kellene zárni vagy össze kellene vonni.

Egy biztos, az ukrajnai vezetőségben személyi változások zajlanak. A mai hírek szerint Kirilo Timosenko, az Elnöki Hivatal vezetőjének helyettese nyújtotta be önként lemondását, amit Telegram oldalán tudatott. Döntését nem indokolta meg. Megírta felmondó levelét Ivan Lukerja, a területfejlesztési miniszter helyettese is.

Ugyancsak lemondott tisztségéről Olekszij Szimonenko főügyész-helyettes. Az ő döntése hátterében sajtóértesülések szerint a tavalyi spanyolországi útja kapcsán kirobbant botrány áll. 2022 végén tíz napra a tengerparti Marbellára utazott családjával, amihez egy lembergi vállalkozó felesége nevén lévő Mercedest használt, s annak testőrét is igénybe vette. Miután hadi állapot idején történt nyaralása kiderült, felszólították, hogy írja meg a felmondását.

A 46 éves Szimonenko 2020 óta töltötte be a főügyész helyettesi tisztséget. Irina Venediktova leváltása után egy ideig ő vezette a hivatalt.

A Miniszteri Kabinet a mai ülésén 5 megyei állami katonai közigazgatás – Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Kijev, Szumi, Herszon – vezetőjének felmentését tárgyalja. Az Ukrajinszka Pravda értesülései szerint a dnyipropetrovszki megyevezető maga nyújtotta be felmondását, a többieket állítólag a felek közös megegyezésével akarják felmenteni.

Több miniszterhelyettes leváltásának kérdését is tárgyalják ma, azon belül Vjacseszlav Sapovalovét, a védelmi minisztérium élelmiszerbotrányba keveredett tárcahelyetteséét, aki szintén lemondott.

Aresztovicsot elbocsátották a botrányos kijelentése után

Forrás:
KISZó/Pmg.ua

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó