Jogi lépéseket tesz a magyarellenes akciók miatt a KMKSZ

A jelenleg hatályos nemzetiségi törvény biztosítja a kisebbségek nemzeti szimbólumai, így a zászló szabad használatát, a nyelvtörvény rendelkezései pedig lehetővé teszik a közfeliratoknak az államnyelv mellett a nemzetiségi nyelveken történő kihelyezését a kisebbség által lakott településeken – áll a Kárpátaljai Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökségének január 24-én kelt nyilatkozatában.

A magyar szervezet tiltakozik a munkácsi kistérség magyar oktatási és kulturális intézményvezetőinek nemrégiben történt leváltása, valamint a magyar zászlók és feliratok eltávolítása ellen. A KMKSZ elnökségének nyilatkozata szerin jogszerűtlen, a magyar nyelvű oktatás színvonalát veszélyeztető intézkedésnek tartja a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának felmentését. Az elnökség a magyar zászlók és feliratok eltávolítását a Munkácsi kistérség településeiben önkényesnek, a hatályos törvényekkel ellentétesnek ítéli, és az ügyben a jogvédő szervekhez fordul.

Az elmúlt héten Munkácson és a munkácsi kistérség néhány, zömében magyarok lakta falujában a közintézményekről eltávolították a magyar nemzeti zászlókat és a magyar nyelvű feliratokat, valamint felmondtak több, köztiszteletben álló magyar intézményvezetőnek is.

Kapcsolódó cikkeink:

Folytatódnak a magyarellenes inzultusok a Munkácsi kistérségben

A menesztett igazgató visszahelyezését szorgalmazza a munkácsi magyar iskola tantestülete

Utánajártunk! Ezzel indokolták a munkácsi magyar iskola igazgatójának menesztését

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó