Angela Merkel halálos ölelése

Száz nap elteltével sem tudott kormányt alakítani Angela Merkel a németországi választások után. A potenciális koalíciós partnerek tartanak a kancellár „halálos ölelésétől”.

 

Mint ismert, a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő Angela Merkel vezetésével a CDU/CSU pártszövetség sorban a negyedik Bundestag-választást nyerte meg, de 1949 óta a leggyengébb eredménnyel, a kormányalakítás pedig rekordhosszúságúra nyúlik, valószínűleg 2018 húsvétjára fejeződhet csak be.

Molnár Tamás Levente az ATV Startban hívta fel arra a figyelmet, hogy ilyen helyzet nem volt a II. világháború óta.  Ha minden kötél szakad, akkor új választást kell kiírn” – jelentette ki a Németország-szakértő. Ez azonban egyik pártnak sem érdeke, legfeljebb a Zöldeknek tenne jót, akik elég jól szerepeltek a választásokon.

Hogy mi lehet az oka ennek a rendkívüli helyzetnek, arra az elemző úgy válaszolt, hogy eddig még bármelyik párt lépett koalícióba Merkellel, az végül vagy kiesett, vagy leszerepelt a parlamentben. Angela Merkel ugyanis olyan pozíciót vett fel, amelynek eredményeként kiüresítette a pártokat, vagyis a programjukat Merkel a magáévá tette. Ezt nevezik Merkel “halálos ölelésének”.

 

Nélküle viszont nem lehet kormányt alakítani, mert mint a CDU elnöke, és mint kancellár pótolhatatlan – közölte a szakértő. Rajta kívül szóba jöhetne még Jens Spahn, a CDU elnökségi tagja, pénzügyi államtitkár. A szakértő szerint a kancellár pozícióját ronthatta a bevándorlás politikája, mellette még közrejátszik az, hogy hosszú ideje csak válságkezelő móduszban van, csak tűzoltást végez, nincs hosszú távú reformelképzelése, pedig az ország gazdasági helyzete és külpolitikája azt kívánja.

Arról is szó esett az adásban, hogy a jelenlegi felmérések szerint a német választók 47 százaléka nem szeretné, ha Merkel megkezdené a negyedik ciklusát is a parlamentben. Molnár Tamás Levente szerint ez bármikor változhat. Hozzátette, hogy a németek végre már stabil kormányt akarnak. Jelenleg csak ügyvivői kormány működik, amely stratégiai döntéseket nem hozhat.

Forrás:

Post Author: KISZó