Mi újság Magyar igazolvány-ügyben?

Az elmúlt időszakban többen is azzal a kérdéssel fordultak szerkesztőségünkhöz, igényelhető-e még a Magyar igazolvány, ha igen, hol, miként? Felvilágosításért, bővebb információért Magyarország Ungvári Főkonzulátusához fordultunk.

Megtudtuk, a külképviseleten minden nap fogadják az ügyfeleket külön ablaknál. Tévhit, hogy az egyszerűsített honosítás bevezetésével megszűnt volna az ilyen igazolványok kiadása. Azt továbbra is kérelmezheti bárki, aki Ukrajnában lakóhellyel rendelkezik, magát magyar nemzetiségűnek vallja, és beszéli a nyelvet. Magyarul nem tudó családtagjaik pedig hozzátartozói igazolványt kaphatnak.
Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy pontosan mire is jó ez a zöld színű fényképes okmány. Nos, ez a dokumentum nem alkalmas személyazonosításra, ennél fogva határátlépésre sem jogosít. Az sem igaz, hogy akinek ilyenje van, garantáltan kaphat magyar állampolgárságot. A honosítás feltételei között egyáltalán nem szerepel a Magyar igazolvány megléte. Ellenben évente négy alkalommal kedvezményesen utazhatunk vele Magyarország területén vonattal 2. osztályon, HÉV-vel és térközi autóbuszjáratokkal, például Záhony–Nyíregyháza vonalon. A jegyárnak csupán a tíz százalékát kell kifizetni, igaz, InterCity-s pótjegy jutányos vásárlására nem jogosít. Érdemes egyébként retúrjegyet váltani, mert az úgy csak egy utazásnak minősül. A 6 éves kor alatti gyermekek, illetve a 65 évesnél idősebb nyugdíjasok pedig korlátlanul igénybe vehetik ezt a lehetőséget. Az egyéni kedvezményeken túl még évente egy alkalommal csoportos (minimum 10 fő) utazás alkalmával is használható a dokumentum. A csoportos kedvezmény természetesen nemzetközi utazásra nem érvényes, az csak Magyarország területére szól.

A Kárpátalján lakó és tanuló nappali tagozatos diákok szintén állandóan, 50 százalékos áron utazhatnak. Ehhez azonban a jogosultságot az igazolványba ragasztott speciális matricával kell alátámasztani. A matricát szintén az ungvári főkonzulátuson lehet igényelni. A Magyar igazolvány további előnye, hogy annak tulajdonosa könnyebben juthat schengeni vízumhoz. Ne feledjük, akiknek még a régi típusú ukrán útlevelük van, azoknak továbbra is szükségük lehet vízumra, ha külföldre akarnak utazni.

Korábban a KMKSZ irodáiban folyt a Magyar igazolványok, hozzátartozói igazolványok és pótfüzetek igénylése, később az UMDSZ információs irodái is ellátták ezt a feladatot, ám immáron 6 éve kizárólag Magyarország ungvári főkonzulátusán intézhetők ezek a dolgok. Aki ilyen célból kívánja felkeresni őket, annak előzetesen időpontot kell kérnie telefonon (+380-312-63-00-80) vagy interneten (http://uzhgorod.embassytools.com/hu) a külképviselet on-line időpont foglalási rendszerén keresztül. Az igazolvány igényléséhez szükség van az ukrán személyi igazolványra, kitöltött nyomtatványra és egy darab színes igazolványfényképre. Korábban fix érvényességi idővel adták ki ezeket az okmányokat, ma már határozatlan időre állítják ki. Sőt, azoknak sem kell újakra cserélni, akiknek az iratában még feltüntették az érvényesség lejártát, ha azt már felnőtt korukban kapták. Cserélni kell viszont az igazolványt abban az esetben, ha a kiskorú betöltötte a 18. évét, illetve ha házasságkötés, válás vagy egyéb okból névváltoztatás történt.

Fontos tudnivaló, aki idővel magyarországi lakóhelyet létesít, annak automatikusan érvénytelenné válik az igazolványa, mint ahogyan abban az esetben is, ha kiderül, a kérelmező igényléskor valótlan adatokat közölt, vagy ha az illető elhunyt, esetleg elveszítette azt. Utóbbi esetben cserére van lehetőség, ez akkor is megtehető, ha az okmány súlyosan megrongálódott. Amennyiben a kedvezményekre jogosító oldalak telnek be, abban az esetben nem adnak ki újat, csak egy pótfüzetet készítenek ott azonnal a konzulátuson.
Magyarország ungvári külképviseletén azt is kihangsúlyozták, hogy a határon túl élő magyarság részére a magyar állam által biztosított különböző támogatások (pl. pedagógusok, egészségügyben dolgozók, hadiárvák stb.) igénylése szintén a Magyar igazolvány meglétéhez kötött.

Dunda György

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó