Vajon kik lesznek az év magyar sportolói?

Az idén immár 60. alkalommal szavaznak az év legjobb sportolóira a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) tagjai. Ma kihirdették, az egyes kategóriákban a tagságnak szavazásra bocsátott tíz-tíz jelölt közül melyik három-három maradt versenyben.

 

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője és a szavazást kiíró MSÚSZ elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be Csisztu Zsuzsa alelnökkel együtt az egyes kategóriák legjobb három jelöltjét, hozzátéve, 436 voks alapján alakult ki a sorrend. Idén először kárpátaljai sportzsurnaliszták is szavazhattak. A kárpátaljai sajtósok ilyetén részvétele azok után vált lehetségessé, hogy 2017 májusában a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetsége (MÚKSZ) között partneri együttműködési megállapodás született az MSÚSZ győri kongresszusán, ahol öt kárpátaljai tagot fogadtak a soraikba.

Szöllősi György elmondta, az elmúlt 60 év összes győztesének fotóját megjelenítő dicsőségfal is látható lesz a január 11-i gálán, melynek harmadszor ad otthont a Nemzeti Színház. A cselgáncs és a birkózó világszövetség elnöke mellett olyan korábbi nemzetközi sportnagyságok is jelen lesznek, mint Szeles Mónika és Szabó Katalin. Kiemelte, már a tavaly beérkezett 370 voks is rekord volt, így az idei 11 kategóriában érkezett 436 szavazat is értelemszerűen az, egyben pedig 60 százaléknál nagyobb részvételi arányt jelent.

 

Csisztu Zsuzsa emlékeztetett, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) voksolásán, melyen 112 ország 517 sportújságírója vett részt, Hosszú Katinkát a második legjobb női sportolónak, míg a nyári budapesti vizes világbajnokságot a harmadik legjobb sajtókiszolgáló eseményének választották.  Elmondta még, hogy a kitüntetettek a ZEMA Porcelánmanufaktúra által kifejezetten erre az alkalomra tervezett és készített, 21 karátos arannyal díszített díjat vehetnek át.

„Csak látszólag áll távol egymástól a színház és a sport, hiszen mi itt a színpadon hősöket teremtünk, történeteket mesélünk el, a sportolók pedig valós hősök, akikre fel lehet nézni, akikkel azonosulva élhetünk át csodákat” – fogalmazott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház kárpátaljai származású főigazgatója.

Szabó László, a gála kreatív producere kiemelte, öt produkcióban 120 fellépőt láthatnak majd a nézők, egy 52 négyzetméteres ledfal előtt, 96 intelligens lámpa fényében. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnökeként örömét fejezte ki, hogy a fogyatékos sportolókat „pontosan olyan tisztelettel és megbecsüléssel fogadják, mint ahogy az illik, s ahogy az elmúlt években is volt”.

Az M4 Sport – Az Év Sportolója 2017 díjátadó gálát az immár hagyományos, az esemény rangjához méltó helyszínen, élő televíziós közvetítés keretében 2018. január 11-én, csütörtökön 19.30 órától rendezi meg a Magyar Sportújságírók Szövetsége.

Az MSÚSZ elnöksége úgy döntött, hogy a szavazáson az év csapata kategóriát két részre osztva, külön kategóriában díjazza a klasszikus csapatsportok és az egyéni sportágak csapatversenyeinek legkiválóbb csapatait. Mindez az elmúlt évek tapasztalatai, s a magyar sport növekvő számú nemzetközi sikerei miatt tűnik indokolt lépésnek, így ezentúl nem kell majd összehasonlítani például a kajakos egységeket a kézilabdacsapatokkal.

Az egyes kategóriák szűkített listáit a csütörtöki sajtótájékoztatón jelentették be, a győzteseket a gálán hirdetik ki.

 

Forrás:
NSO/KISZó
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó