Működnek-e az újévi fogadalmak?

Szilveszter éjszakája, az év eleje a babonák és a nagy újévi eskütételek ideje is. Ilyenkor sokan elgondolkodunk, mit szeretnénk másképp csinálni a jövőben, mint korábban. De vajon miért éppen évváltáskor vagy év elején állítunk fel mérleget önmagunkról és miért tulajdonítunk misztikus jelentőséget az ekkor tett ígéreteknek?

A Kárpáti Igaz Szó Natalija Brataszjuk pszichológussal kereste a választ a kérdésre.

– Miért pont évváltáskor érezzük szükségét a fogadkozásnak?
– Az újévi fogadalom azt a vágyunkat tükrözi, hogy változtassunk azon, amiről felismertük, hogy sikertelen vagy káros. Maga az alkalom lehetőséget ad arra, hogy a már régóta bennünk élő lehetőségeket valóban meg is valósítsuk. Tudat alatt tisztában vagyunk vele, hogy hosszú távú céljaink elérése érdekében bizonyos dolgokat másképp kellene csinálnunk, de mindig akadnak fontosabb, a figyelmünket elterelő problémák. Tudjuk, hogy jó lenne leszokni a dohányzásról, lefogyni, többet pihenni stb., de nincs semmi, ami lendületet adna.

– A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy az ilyenkor tett könnyelmű kijelentések igencsak tiszavirág-életűek.
– Ha valaki úgy dönt, hogy módosítani szeretne valamin, azt javaslom, ne várjon vele szilveszterig. A változtatásokat nem kell időponthoz kötni, hiszen megvalósításuk csakis az ember akaratán múlik. Motivációra, célokra van szükség ahhoz, hogy a tervbe vett dolgokat véghezvigyük. S amint eldöntöttünk valamit, időhúzás helyett azonnal kezdjünk hozzá. Szilveszter éjszakája ugyanis nem rendelkezik semmilyen mágikus erővel, mely előbbre vinné ügyünket. Nem árt, ha elhatározásunkkal hasonló döntésre jutott emberekhez csatlakozunk, hasonszőrűek között ugyanis kön­nyebb betartani az ígéretet, amit elsősorban ne másnak, hanem önmagunknak tegyünk.

– Mi az oka, hogy az újévi fogadalmak nem működnek?
– Az, hogy a kitűzött célok többsége nem reális. A legtöbben a káros szenvedélyektől való megválást (alkohol, cigaretta, kávé elhagyása vagy csökkentése), a rendszeres testmozgást, a helyes táplálkozást tűzik ki célul. Tehát elsődleges a mélyen rögzült szokások, szenvedélyek, életmód átalakítása. A statisztikák szerint azonban a januári fogadalmak csaknem 80 százaléka valóban megvalósítatlan ígéret marad, sőt nagy részüket feladjuk. Ennek oka többek között, hogy a legtöbb ember nem eltökéltségből hozza meg a döntést, hanem inkább divatból, egy rövid fellángolás hatására vagy a másoknak való megfelelés kényszere alatt. Másrészt, sokan nem tervezik meg a változtatást. Nem dolgozzák ki a részleteket, nem számolnak bizonyos körülményekkel, így elhatározásuk eleve kudarcra van ítélve.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó