Kétszer ad, aki gyorsan ad

Mint arról a Kárpáti Igaz Szó hasábjain már beszámoltunk, Magyarország 104 millió forint értékben, 8 ezer adag kanyaró elleni védőoltást adott át Kárpátaljának. Jellemző, Budapest napokon belül reagált Hennagyij Moszkal kormányzó segítségkérésére, miközben Kijev a mai napig sem tett semmit az ügyben…

A legfrissebb adatok szerint Ukrajnában ugyan járvány nincs, de tavaly augusztus óta már 6784-en betegedtek meg kanyaróban. Kárpátalján az év eleje óta 406-an fertőződtek meg, azon belül 319 tizenhét év alatti gyerek, akik nem rendelkeztek védőoltással. A megbetegedések hátterében az elmúlt években kialakult oltóanyaghiány áll. Hennagyij Moszkal, a megyei közigazgatás elnöke többször fordult ez ügyben az egészségügyi minisztériumhoz, ám mindhiába, nem érkezett szérum. Végül Magyarország Ungvári Főkonzulátushoz folyamodott segítségért, melynek közvetítésével a magyar kormány azonnal felajánlotta segítségét.

Mint arról már olvashattak lapunkban, Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa nyolcezer dózis – a világ egyik legkorszerűbb, háromkomponensű kanyaró, mumpsz és rubeola elleni – védőoltást adományozott a kárpátaljai Vöröskeresztnek humanitárius segély formájában.
A brit Priorix vakcina forgalmi értéke mintegy 330 ezer euró. Sajtótájékoztatóján Grezsa István többek között elmondta, kétszer ad, aki gyorsan ad elvből kiindulva, Magyarország ismét bizonyította, hogy bár a két országnak most súlyos államközi vitái vannak, ennek ellenére is megbízható partnere Ukrajnának.
Lapunk azon kérdésére, tekintettel az ukrajnai áldatlan járványügyi helyzetre, lesz-e folytatása az egészségügyi támogatásnak, a kormánybiztos elmondta:

2016 őszén fogadta el a magyar kormány, hogy 2017-től kezdődően öt esztendőn keresztül biztosítja a rászoruló kárpátaljai gyerekek kötelező védőoltásait.

Ez azt jelenti, hogy ha Kijevből egyetlen oltás sem érkezne, Magyarországnak ez évi 1,2 milliárd forintjába kerülne, ami öt év alatt 6 milliárd forint. Először összevetettük az ukrajnai és a magyar oltási sort, ami minimális eltéréssel megegyezik. Utána megnéztük, milyen oltóanyagok vannak akkreditálva Ukrajnában. Ezt követően kértünk az ukrajnai államegészségügyi szolgálattól egy hivatalos kérelmet, hogy mire lenne szükségük 2017-ben, ez alapján döntöttünk a kiemelt számú kanyaró oltás beszerzése mellett. Tavaly év végén a kárpátaljai megyei egészségügyi szolgálattól már megkaptuk a 2018–2019-es igényt, ennek közbeszerzését is kiírjuk és reméljük, hogy már idén ősszel itt lehetnek az oltóanyagok és felhasználhatják azokat.

Hennagyij Moszkal köszönetét fejezte ki Magyarország kormányának, az ungvári főkonzulátusnak és Grezsa Istvánnak a Kárpátaljának nyújtott támogatásokért.

A jelenlévő Volodimir Markovics, a megyei egészségügyi főosztály vezetője a Kárpáti Igaz Szónak elmondta, az elmúlt öt évben vészesen lecsökkent a beoltott lakosság száma, holott ahhoz, hogy egy populáció teljesen védett legyen, a kötelező átoltottságnak 95 százalékosnak kell lennie.
– Sajnos ez országos méretű probléma, s nem csupán a kanyaró elleni szérumra, hanem a tíz kötelező oltóanyagra egyaránt vonatkozik. Jelenleg 90 ezer dózisra lenne szükségünk. Évente közel 16 ezer gyerek születik, akiket hat éves korukban újra kell oltani, nem beszélve az elmaradt vakcinálások pótlásáról. Rendkívül el vagyunk maradva, s a bürokratikus ügyintézés miatt más megyékből is rendkívül nehéz „kölcsönkérni” a hiányzó vakcinákat.

Ugyan Kijevben ígértet kaptunk rá, hogy 10 ezer adagot átcsoportosítanak Kárpátaljára, hogy ehhez mikor jutunk hozzá, nem tudni.

Magyar Tímea

Forrás:
Zunko Barnabás felvételei

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó