Az erőszak hálójában

Nem csökken vidékünkön a bűncselekmények száma. Továbbra is sok az erőszak, az emberek testi épsége, élete elleni támadás. Nem ritkán családtagok között mérgesedik el és torkollik tragédiába a viszony.

A técsői járási Dombón (Dubove) történt embertelen brutalitással elkövetett emberölés megyeszerte nagy visszhangot keltett. A rendőrség ezúttal valóban jelentős erőket mozgósított, hogy kézre kerítse a 21 éves lány gyilkosát.

Helybéli lakos telefonált a járási kapitányságra, hogy fiatal nő holttestére bukkant a Tarac folyó partján, és úgy gondolja, hogy bűncselekmény történt. Az egyik gyorsreagálású egység sietett a helyszínre, majd kisvártatva a halottkém és a nyomrögzítők is megérkeztek. A tényállás szerintük is emberölésre utalt. A tettes bántalmazta és vízbe fojtotta az áldozatot, egy dombói nőt. Azt is kiderítették, hogy a bűntényt az előző nap éjszakáján követték el. A kérdés már csak az volt, vajon kinek árthatott a mindenki által kedvesnek, visszahúzódónak ismert lány.

A tragédia híre percek alatt elterjedt a faluban és az egész régióban. A detektívek hiába próbáltak tanúkat felkutatni, az esetet senki nem látta. A rendőrség legtapasztaltabb nyomozói sötétben tapogatóztak. Az egyetlen szál, amin elindulhattak, az áldozat utolsó napjának rekonstruálása volt. Az első fogódzót a lány számítógépének vizsgálata során találták. A postáját böngészve feltűnt, hogy az utóbbi napokban gyakran váltott üzenetet egy szomszéd faluban élő férfival. Az utolsó bejegyzés szerint randit beszéltek meg a bűntény estéjére.

Az illetőt, aki a gyilkosság első számú gyanúsítottja lett, gyerekjáték volt megtalálni. A 32 éves nős férfi tagadta, hogy bármi köze volna az ügyhöz, de végül beadta a derekát. Elmondása szerint – közölték a megyei rendőrség sajtószolgálatának munkatársai – átruccant Dombóra, hogy találkozzon a nővel. Esze ágában sem volt bántani, csak úgy alakultak a körülmények. Megvárta a lányt, aki azonnal megtetszett neki és úgy gondolta, már az első randin meg kell történnie az intim együttlétnek. Sétáltak, majd javasolta, menjenek le a folyópartra.

Elárulta a lánynak, hogy nős, ami visszarettentette újdonsült ismerősét. Közölte, kész elválni, ha szorossá válik a kapcsolatuk. Egy sötét helyre érve megpróbált közeledni a nőhöz. Ám az eltaszította magától. Ez akkora dühöt váltott ki belőle, hogy megverte, majd a víz alá nyomta a fejét. Csak akkor engedte el, amikor az már nem adott semmilyen életjelet. A gyanúsítottat letartóztatták. Tettéért héttől tizenöt évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

Nem sok örömük volt egyetlen fiukban a rahói Partizán utcában lakó szülőknek. A hatvanas éveik végét taposó házaspárnak addig volt nyugta, míg a srác soros börtönbüntetését töltötte. Egyébként sok keserűséget kellett lenyelniük, számos bántalmazást elszenvedniük a gyermeküktől. A harmincéves férfi a börtönből hazatérve még gorombább lett a szüleivel szemben. Szegények gyakran panaszkodtak a szomszédoknak, a rokonaiknak, sőt a rendőrséghez is fordultak, mert a fiú terrorizálta, gyakran meg is verte őket. Ám senki nem tett azért, hogy megelőzzék a tragédiát.

Minap a rokonok felkeresték a házaspárt, mert nem tudtak velük kapcsolatba lépni, nem reagáltak a telefonhívásokra. Megdöbbenésükre vérbe fagyva találták a két öreget. A rendőrség nyomban a fiatalemberre gyanakodott, aki több késszúrással végzett a szüleivel. Őt azonban nem találták. A tanúk utoljára napokkal korábban látták őt, amint felszállt egy távolsági autóbuszra. A férfi ellen kettős gyilkosság miatt indult eljárás. Ha elfogják, legkevesebb 15 év szabadságvesztésre, de akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik.

Az ilosvai járási Maszárfalván (Negrovo) egy ötvenéves férfi emelt kezet idős édesapjára. A rendőrség a mentősöktől értesült az esetről. Az elsősegélyt a nyugdíjas szomszédjai riasztották. A nyomozók kiderítették, hogy az apa és pszichés problémákkal küzdő fia az ebédnél szólalkozott össze. A férfiak egymásnak estek. Dulakodás közben a fiú megverte, majd megfojtotta az édesapját. Amikor rádöbbent, milyen szörnyűséget tett, megpróbált öngyilkosságot elkövetni. Kinyitotta a gázcsapot, de hiába várta, hogy megfulladjon. Ekkor kirohant az utcára és jajveszékelve kiabálta, hogy megölte az apját. A szomszédok mentőt hívtak, de a férfin már azok sem tudtak segíteni. Volodimir Maha, a megyei rendőrség nyomozói osztályának helyettes vezetője elmondta, a gyanúsítottat őrizetbe vették és szándékos emberölés miatt eljárást indítottak ellene.

 

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó