Tavaszi szél telet áraszt…

Orkánerejű széllel, kiterjedt havazással, hófúvással, ónos esővel, dermesztő hideggel köszöntött be a tavasz vidékünkre. A hónap elején még „csak” keményen fagyott, most azonban a legdermesztőbb teleket idézi az időjárás.

A megyei katasztrófa-elhárítási szolgálat közlése szerint az ítéletidő rengeteg gondot okozott. A tűzoltókat, az elektromos energiaszolgáltató hibaelhárítóit több tucatszor riasztották. Két nap alatt nyolcvan településről jelezték, hogy megszűnt az áramszolgáltatás. Hétfő este még 44 községben nem volt áram, mert vezetékeket szaggattak le a vihar által kidöntött fák, a letört ágak. De volt, ahol tetőket rongált meg az orkán. Nagyszőlősön például a 2. számú középiskoláról tépte le a hullámpalát, a temetőben pedig számos síremlékben keletkezett kár a rájuk dőlt fák miatt. A legtöbb problémát az Ungvári, a Nagyszőlősi, a Munkácsi és a Técsői járásban okozták az elemek.

A hóvihar és a jegesedés miatt kaotikus állapotok uralkodnak vidékünk fő- és mellékútjain. A megyevezetés felhívással fordult a lakossághoz, hogy saját érdekükben inkább maradjanak otthon. Ugyanis senki nem tudja garantálni, hogy járművükkel épségben célhoz érnek. A tanácsot azonban sokan nem fogadják meg. A mentőalakulatok 13 erőgéppel és félszáz fős egységgel állnak készenlétben. Beavatkozásukra szükség is van, húsz esetben kellett segíteni a hótorlaszok között elakadt vagy árokba csúszott személygépkocsiknak, bajba jutott embereknek. Szerencsére senki nem sérült meg. A legfrissebb tájékoztató szerint a helyzet normalizálódott. Nehezen bár, de valamennyi közlekedési vonal járható.

Nem örülnek a márciusi télnek az állatok sem. Különösen nagy bajban vannak a hazatért gólyák. Potyis Lajos zoológus lapunknak elmondta, a madarak többsége elgyengült a hosszú és fárasztó úton. A rossz kondícióban lévők életveszélybe kerültek. Nem a hideg miatt, hanem a táplálékhiány miatt. A talajból képtelenek hozzájutni a különféle férgekhez, gilisztákhoz, a tavakban, folyókban sem férnek hozzá a fő táplálékot jelentő halakhoz, békákhoz. Így a legyengült gólyák két-három nap alatt elpusztulhatnak. A zoológus azt tanácsolja, aki teheti, segítsen kedvenc madarainknak. Hallal, de semmi esetre sem sózottal, apróbb rágcsálókkal kínálhatják meg őket.

 Jelentős problémákat okoz a visszatért tél a mezőgazdaságban, tájékoztat Novák András. Az agronómus szerint heteket fog késni a tavasziak vetése. Ráadásul az időjárás és a talajviszonyok miatt az őszieket sem tudták mindenütt a földbe juttatni. A terméskiesés ezáltal igencsak jelentős lehet.
A szakember elmondta, a gyümölcsöseinkben még nincs nagy baj. Bár a csonthéjasoknál már megindult a rügyképződés, mégsem a hidegtől kell leginkább félteni az idei termést. A legtöbb bajt a monília okozhatja, de ennek kivédésére a gazdák még felkészülhetnek.

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó