Klimkin elárulta, miről beszélt Szijjártóval

Az ukrán külügyminiszter és magyar kollégája brüsszeli találkozásukkor nem érintették egy kárpátaljai EBESZ-misszió létrehozásának kérdését – írta az UNIAN ukrán hírügynökség Pavlo Klimkinre, a kijevi diplomácia vezetőjére hivatkozva.

Nyilatkozatában Klimkin kifejtette azon véleményét is, miszerint Magyarország “valójában nem zavarja” Kijev és az atlanti szervezet együttműködését azzal, hogy blokkolja a Ukrajna-NATO bizottság miniszteri szintű találkozóit, ezt ugyanakkor sajnálatosnak nevezte.

Klimkin Brüsszelben Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel az uniós országok külügyminisztereinek részvételével tartott, “Ukrajna barátai” elnevezésű rendezvényen találkozott. Az UNIAN brüsszeli tudósítása szerint az ukrán külügyminiszter ismételten kifejtette, hogy szerinte nincs szükség és nem is lehetséges állandó EBESZ-missziót létesíteni Kárpátalján. “Valóban kell viszont amiatt aggódnunk, hogy Oroszország ne hajtson végre ott még nagyobb provokációkat” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez egy reális veszély. Kiemelte: éppen emiatt kérte Arszen Avakov ukrán belügyminisztert és Vaszil Hricakot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjét, hogy az általuk irányított szervek fokozzák jelenlétüket az orosz provokációkkal szembeni fellépés érdekében. “Minden egyéb egyszerűen spekuláció” – jegyezte meg.

Klimkin az UNIAN-nak adott nyilatkozata szerint Szijjártó Péter a “legutóbb Kárpátalján történt provokációkról” kérdezte őt. “Pontosan azt válaszoltam neki – és örülök, hogy ezt minden miniszter hallotta –, hogy ezeket az orosz titkosszolgálat szervezte, az egyikhez lengyel radikálisokat felhasználva, a másikat pedig egyenesen a Dnyeszter-mellékből irányítva” – szögezte le, utalva a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen februárban elkövetett két támadásra. Az irodát február 4-én megpróbálták felgyújtani, majd február 27-én pokolgépes támadást követtek el ellene. Utóbbit az ukrán hatóságok terrorcselekménynek minősítették.

Alexander Hug, az EBESZ ukrajnai megfigyelő missziójának helyettes vezetője március 12-én arról tájékoztatott, hogy a szervezet fokozta megfigyelői tevékenységét a régióban a két támadás után. Leszögezte ugyanakkor, hogy az EBESZ nem nyitott külön irodát Ungváron, hanem a legközelebbi, a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban állomásozó missziójának kötelékéből vezényelt járőröket Kárpátaljára, akik akkor nyugodtnak találták a helyzetet a térségben.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó