Terrorváddal letartóztatták Szavcsenkót

Terrortámadás kitervelésének gyanúja alapján őrizetbe vették csütörtökön Nagyija Szavcsenko ukrán képviselőt, miután a parlament megfosztotta őt mentelmi jogától.

Szavcsenkót a szavazás után nem sokkal a parlament épületéből vezették el. A katonaként két éve orosz fogságból szabadult képviselőnő büntetőjogi felelősségre vonását a 450 fős ukrán törvényhozás 291 tagja támogatta. Az indítványt előterjesztő Jurij Lucenko főügyész a plenáris ülésen kijelentette: a képviselőnő Volodimir Rubannal, a Tisztikar elnevezésű, állítólagosan a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok fogságába esettek kiszabadításával foglalkozó civil szervezet nemrég őrizetbe vett vezetőjével közösen tervelt ki az államrend megdöntésére irányuló terrortámadásokat.

A főügyész szavai szerint azt tervezték, hogy aknavetővel tüzet nyitnak a törvényhozás és a kormány épületének is helyt adó kormánynegyedre a fővárosban lévő Truhanov-szigetről, vagy a Dnyeper folyóról, egy uszályról. Lucenko az ülésen titkosszolgálati eszközökkel rögzített hang- és videofelvételeket mutatott be a vád alátámasztására. Kijelentette, hogy azok a katonatisztek, akikkel Szavcsenko és Ruban tárgyalt terveikről, együttműködést színleltek, majd jelentették az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) a készülő terrortámadást. Képviselői kérdésekre válaszolva a főügyész kijelentette: nem támogatja, hogy Szavcsenkót minősítsék mentálisan betegnek.

A képviselőnő beszédében leszögezte, hogy önként nem mond le sem képviselői mandátumáról, sem az ukrán elnöktől kapott Ukrajna hőse kitüntetésről. A felszólaló képviselők közül egy sem vette védelmébe Szavcsenkót. A főügyész múlt csütörtökön a kijevi törvényhozás ülésén tett felszólalásában jelentette ki, hogy Szavcsenko személyesen adott utasítást a parlament épülete elleni terrortámadás végrehajtására, és erre vonatkozóan a nyomozóhatóságoknak “megdönthetetlen bizonyítékok vannak a birtokukban”.

Nagyija Szavcsenko 2016 májusában térhetett vissza Ukrajnába Oroszországból, ahol csaknem két éven át tartották fogva azzal a váddal, hogy ukrán oldalon részt vett a Donec-medencei fegyveres konfliktusban. Hazatérésekor ünnepelve fogadták az országban, Porosenko elnök még Ukrajna hőse címmel is kitüntette. A volt katonanő viszont – elfoglalva Kijevben parlamenti képviselői helyét, amelyhez a Julija Timosenko volt kormányfő vezette, jelenleg ellenzékben lévő Batykivscsina párt juttatta őt a 2014-es választásokon – azonnal szembefordult a jelenlegi kijevi vezetéssel.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó