Nem kedvezett a parlament a civileknek

A parlament elutasította Petro Porosenko ukrán elnök javaslatát, hogy töröljék el a korrupció elleni küzdelemmel foglalkozó civil szervezetek vagyonbevallási kötelezettségét.

Az államfő indítványa a minimálisan szükséges 226 helyett csak 157 támogató szavazatot kapott. A törvényhozás elvetette Julija Timosenko, az ellenzéki Batykivscsina vezetőjének hasonló tartalmú előterjesztését is. Utóbbit 156 képviselő támogatta.

A képviselők többsége azt is elutasította, hogy a leszavazott előterjesztéseket az illetékes bizottságoknak elküldjék átdolgozásra. Ezt követően Andrij Parubij házelnök bejelentette, az indítványokat a törvényhozás végleg elvetette.

Porosenko azután ismerte el hibának a vagyonbevallási kötelezettség kiterjesztését civil aktivistákra, hogy Johannes Hahn szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős EU-biztos Brüsszelből erre éles hangú bírálatban figyelmeztette Kijevet. Ukrán sajtójelentések ezután emlékeztettek arra, hogy a tavaly elfogadott törvénymódosítás ellen már korábban több külföldi vezető politikus és nemzetközi szervezet, utóbbiak között az Európa Tanács Velencei Bizottsága is jelezte nemtetszését. Porosenko hivatala pedig arra emlékeztetett, hogy az államfő már tavaly nyáron beterjesztette indítványát az említett módosítás eltörlésére, de azt a parlament eddig nem tűzte napirendre. Most ezt az előterjesztést szavazta le a törvényhozás.

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó