Tbc – megduplázódott a fertőzött gyerekek száma

Az Egészségügyi Világszervezet 25 évvel ezelőtt jelentette ki, hogy a tbc globális probléma. Világszerte naponta 4500 ember hal bele a veszélyes kórba, 95 százalékuk az alacsony életszínvonalú országokban. Európában, Oroszország után, Ukrajna a második olyan ország, melyben gyors ütemben terjed a fertőzés és annak multirezisztens formái. A tuberkulózis megelőzésének hónapja kapcsán Vaszil Szkripet, a megyei tüdőgondozó főorvosát kérdeztük az aktuális gondokról.

– Bár országos viszonylatban még mindig megyénkben van a legkevesebb fertőzött, a betegség gyógyszereknek ellenálló formái, s egyre agresszívebb terjedése aggodalomra adnak okot – állítja a szakember. – Kárpátalján minden negyedik beteg a kór multirezisztens formájától szenved. S bár feszült a helyzet, a felnőttek körében nem nő a betegek száma: tavaly százezer lakosra 59,2 fertőzött jutott, míg tavalyelőtt 60,9. A megyei, az állami programok, valamint a nemzetközi globális tbc-alapítvány finanszírozása révén a megyei tüdőgondozó ingyen biztosítja a diagnosztizálást, az ambuláns és a fekvőbeteg-ellátást és a szükséges gyógyszereket az érintettek részére.

Nagyobb baj, hogy az elmúlt két évben a gyerekek körében a duplájára nőtt a fertőzöttek száma, amire az elmúlt húsz évben nem volt példa. Tavalyelőtt 17 új kis pácienst vettek nyilvántartásba. Akkor százezerre vetítve 6,8 volt az érintettek aránya, tavaly pedig már 7,2. A nyilvántartott kicsik 70 százaléka 3 év alatti. Ezért egyértelműen az elmúlt időszakban tapasztalt oltóanyaghiány a felelős. Jelenleg a megye minden járásában van tbc elleni oltóanyag, ezért csupán a szülők felelőssége, hogy biztosítsák a megfelelő védelmet csemetéjük számára, hangsúlyozza a szakember.

– Ukrajna sajnos azon 18 ország sorába tartozik, melyekben a legmagasabb a gümőkór terjedésének üteme. Ezzel a diagnózissal félmillió pácienst tartanak nyilván. Húsz éve beszélünk tbc-járványról Ukrajnában. A kór jó ideje nem csupán egészségügyi, hanem szociális-gazdasági probléma is, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az érintettek 80,1 százaléka a leginkább hátrányos helyzetű szociális rétegekből kerül ki. A rossz életkörülmények, a tömeges munkanélküliség, a migrációs folyamatok fokozódása, a szociális-védelmi, valamint az egészségügyi rendszer hiányosságai, egyes rétegek alacsony műveltsége és tájékozatlansága mind-mind kedvez a fertőzés terjedésének, ahogyan az is, hogy a törvény nem engedi meg a kényszerkezelést.

– Az is gond, hogy vannak, akik nem tartják be az orvosi utasításokat, vagy megszakítják a kezelést, ami ahhoz vezet, hogy a kór még ellenállóbbá válik a készítményekkel szemben. Egy tbc-s kezelése többnyire fél évig tart, súlyos gyógyszer-rezisztens formái 12-20 hónapi gyógyítást igényelnek – véli a doktor.

– Mikor kell gyanakodni arra, hogy esetleg fertőzöttek vagyunk, és mit tehetünk a megelőzés érdekében?
– Míg a lappangási szakaszban akár tünetmentes is lehet, aktív szakaszába lépve a tuberkulózis két vagy három hétnél tovább tartó köhögéssel, súlyvesztéssel, étvágytalansággal, lázzal, éjszakai izzadással és vér felköhögésével tudatja a szervezetben való jelenlétét. Mivel a kór cseppfertőzéssel, élelmiszerrel vagy sérült bőrfelülettel történő kontaktus útján terjed, mindig tartsuk be a higiéniai szabályokat, éljünk egészséges életet. Tudományos kutatások kimutatták, hogy egy aktív tüdőbeteg egy év alatt 15–20 személyt képes megfertőzni. Ez nem jelenti azt, hogy valamennyien meg is betegednek, csupán hordozóivá válnak a kór okozójának, a Mycobacterium tuberculosis-nak. Valójában a fertőzöttek 5–10 százaléka betegszik meg. Ezért fontos, hogy évente egyszer végezzünk Mantu-próbát, javasolja a doktor.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó