Tinédzserkori szex

Az országos statisztikák szerint a lányok húsz, a fiúk harminc százaléka kilencedik osztályos korában már túl van az első szexuális együttléten, a 11. osztályos tanulók nagyjából felének pedig volt már szexuális kapcsolata vagy rendszeresen él nemi életet. A szexuális élet megkezdésében az iskolatípus is meghatározó: a felmérések szerint a szakiskolába járó diákok nagyobb arányban élnek szexuális életet, mint középiskolás kortársaik, a fiatalok tíz százaléka azonban egyáltalán nem védekezik, hívják fel a figyelmet a nőgyógyászok.

– Tapasztalataim szerint az iskolatípus mellett a családi háttér és az is meghatározza a fiatalok szexuális viselkedését, folyik-e az intézményben a szexuális életre vonatkozó ismeretek oktatása, véli Marianna Korobij nőgyógyász, aki azt is elmondta, a lányok és fiúk nemi érése egyaránt korábbra tolódott az elmúlt évtizedekben. Míg a nemzetközi felmérések szerint az 1860 körül tizenhét évesen kezdtek el menstruálni a lányok, az 1920-as években 15, az 1980-as években átlagosan tizenhárom évesen, napjainkban az sem ritka, hogy tizenegy éves korukban. Az úgynevezett akceleráció – a fejlődés ütemének gyorsulása – jelensége a fiúkra is vonatkozik, ám egyik nemnél sincs összhangban a testi és lelki érés.

– Emiatt a gyerekek számára sokszor nagy lelki terhet jelenthet a túl korai nemi érés, azonban, ha a szülők őszintén beszélgetnek erről vele a korának megfelelően, akkor természetesnek fogadják el az életkori változásokat.

A témáról a pszichológusok is lexikonokat tudnának írni. Natalija Brataszjuk szerint a tinédzserkor a nagy változások ideje, melynek során felgyorsul a testi fejlődés. A fiatalok olyan új magatartásformákkal próbálkoznak, mint a szexualitás. Számos kutatás azonban azt igazolja, hogy minél korábban lesz egy fiatal szexuálisan aktív, annál több nehézsége, problémája lesz e téren, ugyanis a testi érettség nem jelent egyben lelki érettséget is. A meggondolatlanul, vagányságból bekövetkező nemi aktusok sok problémát okozhatnak. A gyakran alkalmatlan körülmények, a mély érzelmek és a kölcsönös vonzalom nélküli szex taszítóvá tehetik ezt a nagyon fontos örömforrást. És ez a kezdeti rossz élmény a későbbi szexuális életben nehézségeket szülhet. Nem is beszélve a nem kívánt terhességről és a szexuális úton terjedő betegségek következményeiről.

– Rendkívül fontos, hogy a kamaszkori szexualitás témája ne legyen tabu és a fiatal beszélhessen róla, hogy legyen kinek feltennie a kérdéseit.

Manapság egyre kevesebb szülő hajlandó erről a tabu témáról szót ejteni, de számos pszichológus van már, akár az iskolákban, akit meg lehet keresni az ilyen jellegű kérdésekkel, problémákkal, beszélgetni lehet a felnőtté válás folyamatáról, a párkapcsolatk alakulásáról és a szexualitásról is.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy 12–13 éves korban, sőt, akár még korábban is elkezdenek nemi életet élni a lányok. Ráadásul tapasztalat híján azt csinálják, amit a felnőttfilmekben látnak, s emiatt nagyon rossz élményeik vannak szexuális téren, és az a későbbi életükre is komoly hatással lehet.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó