Széljegyzet: Privátba „kényszerítve”

Gőzerővel folyik az egészségügyi reform propagálása. Egyre- másra jelennek meg a szaktárca által kreált cikkek arról, milyen minőségi változáson fog átesni az állami medicina, mennyivel fog nőni az orvosok bére. Elnézést kérek, ha szkeptikusan állok mindezen ígéretekhez. Az ország függetlenségének évei alatt tapasztaltak – és nem mellékesen az egészségügyben dolgozó ismerőseim is – azt mondatják velem, félő, hogy a még ímmel-ámmal működő rendszer csak tovább degradál ezután. Az állami támogatás kurtítása, az orvosok, nővérek várható elbocsátása miatt az állami intézményekben azt a minimális ellátást sem fogjuk megkapni, amire ma még számíthatunk.

Talán nem véletlen, hogy az utóbbi időben igencsak nagy tempóban fejlődik a privát egészségügy. Ukrajnában még 1992-ben alapította az első magánklinikát egy aneszteziológus és egy neurológus Kijevben, s ma évi 85 millió hrivnyás bevétellel és 24 millió hrivnyás haszonnal működik. De nem kell ilyen messzire mennünk. Csak a százezres lakosú megyeszékhelyen több, mint tizenöt magánklinika várja a pácienseket. Többnyire igencsak borsos áron kínálják szolgáltatásaikat, de bármily meglepő, vannak olyan maszek intézmények is, amelyekben ugyanannyiba kerül a diagnosztizálás, mint az „ingyenes” állami szektorban. Szóval a konkurencia máris érezteti jótékony hatását. A páciensek számára pedig vonzó a kényelmes időpontválasztás, az előzékeny kiszolgálás, a rendezett környezet, a korszerű felszereltség. Az. hogy egyre többen élnek a privát gyógyintézetek szolgáltatásaival, korántsem azt jelzi, hogy nőne a lakosság jövedelme, hanem azt, hogy az állami egészségügy erőteljesen leépülőben van.

Mielőtt valaki azt hinné, reklámozom a magánklinikákat, sietek hozzátenni, sajnos a legnagyobb negatívuma e szférának, hogy a legtöbb ember számára megfizethetetlen. Még ha egy konzultációt, egy védőoltást, egy ultrahangot le is tud fizetni, a komolyabb beavatkozásokra – egy műtét, egy szülés – stb., már csak keveseknek telik. Az alapítók hozzáállása sem mindig tökéletes: többségük számára ez tisztán üzlet. Gyakran fölösleges méregdrága élelmiszer-kiegészítőket írnak fel a pácienseknek, melyek után szépen profitálnak. Na és a felelősségre vonás lehetősége is kétséges. Vagy hallott már valaki privát klinikával szembeni műhibaperről? Igaz, Ukrajnában az állami szektorban dolgozók végzetes hibáit is szőnyeg alá söprik…

Forrás:
KISZó/Magyar Tímea

Post Author: KISZó