Szárnyal az infláció

Ukrajnában márciusban 13,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a februári 14 százalék után – közölte az állami statisztikai hivatal.

Márciusban a fogyasztói árak 1,1 százalékkal nőttek februárhoz képest és 3,5 százalékkal tavaly decemberhez viszonyítva. A legnagyobb mértékben a tojás drágult, egy év alatt 61,7 százalékkal. A gyümölcsök 40,6, a hús és húskészítmények 25,9, a zöldségek 25,6 százalékkal drágultak az elmúlt egy évben.

A maginfláció a statisztikai hivatal közlése szerint márciusban Ukrajnában éves szinten 9,4 százalék, az előző havihoz képest 1,4, az év elejétől számítva pedig 2,7 százalék volt. Februárban az éves infláció 0,11 százalékkal mérséklődött a januárihoz képest.

A Világbank a korábbi 7 százalékos becsléshez képest 10 százalékra módosította az Ukrajnában idén várható infláció mértékét, 3,5 százalékosra becsült GDP-növekedés mellett. A 2018-as évi állami költségvetésben Kijev 9 százalékos éves inflációval számolt. Tavaly 2,5 százalékot tett ki a GDP bővülése.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó