Avakov a kis lépések taktikájáról

Terjedelmes interjút adott a pravda.com.ua hírportálnak Arszen Avakov. A beszélgetés során a belügyminiszter vázolta, hogyan képzeli el a donbászi régió reintegrációját.

„Őszintén mondva, mi, ukránok – az események mai állásából kiindulva – a megszállt területek visszavétele érdekében, az orosz hadsereggel való összeütközés kockázata nélkül, nem tervezhetünk katonai akciót. Ez tény” – állapította meg a miniszter. Hozzátette: Petro Porosenko elnök ennek figyelembevételével beszél a kéksisakosok missziójáról, mint olyan mechanizmusról, ami működőképes lehet.

A kérdésre, mit vár az ENSZ-missziótól, a politikus kifejtette, az ideális az lenne, ha a békefenntartók bevonulásakor a térséget az oroszok elhagynák, s velük együtt eltűnnének a Kreml által támogatott bábkormányok is.
Avakov szerint a kéksisakosok bevonulása után azonnal meg kell újítani az ukrán igazságszolgáltatást, és – az ukrán törvényeknek megfelelően – le kell bonyolítani a helyhatósági választásokat.

„Van saját tervem. Ennek lényege a kis lépések taktikája, amit mindenki elismer. Nem gondolom úgy, hogy Donbász egész megszállt területe azonnal reintegrálható. Éppen ezért azt javaslom, hogy – képletesen szólva – vegyük vissza először például Horlivkát.” Avakov álláspontja szerint, megszállt területeken a kéksisakosok nyomában haladva, lépésről lépésre lehet bevezetni az ukrán közigazgatást.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó