Széljegyzet: Út(v)iszonyok

Tíz kilométer van előttünk, de több mint fél órát kell rá szánni. Pótkerék, emelő, szerelőkulcsok bepakolva: nem lenne meglepő, ha útközben még egy kerékcserét is be kellene iktatni. Induljunk inkább egy órával korábban. Lehet még egy kátyúkat kerülő, csigatempóban haladó nyerges vontatót is kísérnünk kell, amit olykor képtelenség megelőzni.

Ilyen ramaty útviszonyokra vagyunk kárhoztatva évek óta, mivel teljes körű felújítás nem történik, csak foltozgatnak itt-ott. A falvakban az emberfia már azt sem tudja, hogyan kerülje ki azokat a krátereket, amelyeket még a Hold is megirigyelne… Már a főúton is olyan „lyukakkal” találkozunk, amiben egy traktor kereke is félig elsüllyedne.

Mit eredményez mindez? A sofőrök olyan alternatív megoldásokhoz folyamodnak, mint például a benzinkutak igénybe vétele. Beregszász előtt például nem egy jármű kerüli ki a főút egy igen rossz állapotban lévő szakaszát úgy, hogy lehajt a tankolóra. Az sem új keletű dolog, hogy a bicikliúton száguld el egy kisebb jármű. A „súlyos” szakaszokon lépésben kell haladni, a „lemaradást” pedig ott hozzák be, ahol jobb az út. Ennek következménye, hogy rengeteg a közlekedési baleset. Legutóbb még a rendőrök is megtévedtek, bár esetükben az ittas vezetés is közrejátszhatott. Gát belterületén – ahol 50 km/h a megengedett sebesség – az ortodox húsvét másnapján egy rendőrségi szolgálati gépkocsi csapódott az árokba nagy sebességgel.

Ugocsában viccet csinálnak a dologból, ami érthető is, hiszen a Nagyszőlősi járás útviszonyai már ép ésszel fel nem foghatóak. Hol virágot ültetnek a gödrökbe, hol pedig Ödönke horgászik az út közepén lévő árokban. Az sem újdonság már, hogy az elkeseredett kamionosok a jobb út reményében a jól ismert főúti szakaszról máshová kanyarodnak az utóbbi időben, és Csepe irányából robognak be Nevetlenfaluba, a román határhoz.

Gurulunk. Az autó alját épp most ütöttük meg az egyik méretes gödörben, amit nem lehetett megközölni. Nyugtatásképp és hogy ne halljam a kocsi kattogását feljebb tekerem a muzsikát. Az ablakkal együtt, mivel az aszfalt nélküli út porától nem kapok levegőt.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó