Van-e értelme a nagytakarításnak?

A világ készül a Föld napjának méltatására. Ennek jegyében vidékünkön is a szovjet érából ismert „szubotnyikok”, vagyis munkaszombatok szervezésével próbálják összegyűjteni a közterületeken, az erdőkben tonnaszám heverő hulladékokat. Mennyire hatékony ez a módszer? – tette fel a KISZó a kérdést Jurij Spontaknak, a megyei környezetvédelmi főosztály helyettes vezetőjének.

– Van-e értelmük a központilag szervezett munkaszombatoknak?
– Sajnos nem sok. Bár a szovjet érából jól ismert „szubotnyikok” rendezésével kétségtelenül rengeteg szemetet sikerül begyűjteni, némileg tisztul a környezet, de ez a módszer nem hatékony, az eredmény ideiglenes. Mivel felsőbb utasításra, letudó módon és nem alulról jövő kezdeményezésre cselekszenek az emberek, az elvégzett munka nagyon felületes.

– Lehet-e sikeres régiónkban a hulladékkezelés?
– Vidékünkön máris eredményesen működik egy erre vonatkozó nemzetközi projekt, melynek keretében 15 év alatt meg kell oldani a szilárd hulladékok körüli gondokat. A megvalósítás az uniós normatíváknak megfelelően, környezetbarát technológiával történik.

– A környezetéért aggódó állampolgár azonban vajmi kevés változást tapasztal.
– Márpedig történnek előrelépések. Vegyük csak példának a nagyvárosainkban működő hulladékkezelő vállalatokat, az AVE-t és a Bereg-Vertikalt. A nemzetközi együttműködés révén létrejött cégek ma már a megye 607 települése közül több százban megoldják a lakossági szemét begyűjtését és elszállítását. Más probléma az illegális hulladéklerakók rohamos terjedése. Borzalom, mi van az üdülőövezetek környékén, az ártéri erdőkben, s mindenütt, ahová az ember beteszi a lábát. Munkatársaink minap a Beregszászi járásban kutakodtak. Az erdészetek igyekeznek szeméttárolókat kihelyezni a tömegesen látogatott helyeken, de ez is kevés. A rendetlenség miatt 32 felelős beosztású személy ellen közigazgatási bírságot szabtak ki. Ám szerintem ettől nem válnak környezetbaráttá a szemetüket a természetbe furikázók.

– Az országutak mentén, a kirándulóhelyeken töméntelen szemetet lát az ember.
– Ezek takarítása a közútkezelő vállalat, az üzemeltető, illetve a területileg illetékes önkormányzat feladata. Az ő munkájukra nincs ráhatásunk. Mint ahogyan az emberi mentalitást sem áll módunkban megváltoztatni. Mert miközben egy-egy takarítási akcióba – mint amilyeneket ez idő tájt is szervezünk – bekapcsolódik néhány száz személy, a többség fittyet hány a környezetre és továbbra is ott szabadul meg a szemetétől, ahol épp eszébe jut. Szerintem nemcsak a jeles napok kapcsán, hanem egész évben tenni kellene a rendért, az élővilágért.

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó