Lincshangulat Alsóapsán

A técsői járási település lakossága egész napos útlezárással tiltakozott az ellen, hogy a bíróság szabadlábra helyezett egy gyilkossággal gyanúsított kiskorút.

Mintegy félezren állták el a falun átvezető főutat a forgalom elől, mert az utcán látták sétafikálni azt a 14 éves fiút, akit az ügyészség nemrég azért helyeztetett vizsgálati fogságba, mert leszúrta egyik kortársát. A bíróság azonban úgy döntött, kiengedi a börtöncellából, és elrendelte a házi őrizetbe vételét. Csakhogy az ifjú nem tartotta be a szankcióban szereplő előírásokat, szabadon járt-kelt a település utcáin.

A feldühödött tömeg megnyugtatására a helyszínre vonult a megyei rendőrség teljes vezérkara, élükön Roman Sztefanisin főkapitánnyal. A népharag azonban akkor sem csitult, amikor az ifjút előállították a helyi őrsre. Az emberek meg akarták őt lincselni. A rendőrségi tájékoztató szerint a gyilkosság március derekán történt a gyanúsított otthonában, aki több késszúrással végzett kilencedik osztályos cimborájával.

Az esettel kapcsolatban hivatalos magyarázattal állt elő a házi őrizetet elrendelő Ungvári Városi-Járási Bíróság sajtószolgálata. E szerint az ifjút nem csupán korára való tekintettel helyezték házi őrizetbe, hanem figyelembe vették az áldozat hozzátartozóinak közjegyző által hitelesített nyilatkozatát is, mely szerint semmi ellenvetésük nincs a gyanúsítottal szemben. Továbbá április 13-án lejárt a korábban elrendelt egyhavi előzetes fogva tartás. A határidő közeledtével a nyomozóhatóság a fogva tartás meghosszabbítására szóló kérelemmel fordult az ítélőszékhez. Az áttekintette a dolgot, de végül úgy határozott, egész napos házi őrizetre változtatja korábbi döntését. Ez azt jelenti, hogy a fiatalember nem hagyhatja el lakhelyét a nyomozó hatóság, az ügyészség vagy a bíróság külön engedélye nélkül.

S miközben a lincshangulatban lévő emberek szerint a gyanúsított semmibe vette a bírósági döntést, a rendőrök úgy gondolják, nem sértette azt meg. S bár a nyomozás során ez nem derült ki, a falubeliek tudni vélik, hogy a fiúcska nem egymaga követte el a borzalmas bűntényt. A gyanúsított jelenleg a polícia védelmét élvezi. További sorsáról később döntenek.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó