Homoknál lezárták a Csap–Kijev főutat

Betartották ígéretüket a Homoki, az Őrdarmai és a Tarnóci Községi Tanácshoz tartozó 8 település – Minaj, Homok, Ketergény, Koncháza, Őrdarma, Tarnóc, Sislóc és Botfalva – lakói és kedd délelőtt Homoknál órákra lezárták a Csap–Kijev nemzetközi főutat.

Tudósítónk helyszíni beszámolója szerint 8 órakor (közép-európai idő) kezdődött a demonstráció. Rövid idő alatt több kilométeres kocsisor torlódott fel a demonstrálók fel-alá járkáltak egyik gyalogátkelőn. A békés tömeg 50-70 fős lehetett, a helyszínre kiérkező rendőrök nem foganatosítottak kényszerintézkedést a tüntetőkkel szemben.

A demonstrálók azt sérelmezik, hogy a megye vezetése rendre megfúrja a közigazgatási reform által előírt Homoki Kistérség létrehozását. Ahogy arról beszámoltunk emiatt a múlt hét csütörtökén már tüntettek Ungváron a megyei közigazgatás épülete előtt. Akkor érdemi választ nem kaptak a kérdéseikre, így ultimátumot adtak, ha rövid időn belül nem születik számukra kedvező döntés, akkor blokád alá vonják a Csap–Kijev főutat.

Hennagyij Moszkal, honlapján reagált a megmozdulásra. Közleményében azt írta, hogy a megyei közigazgatás álláspontja változatlan a kérdésben. A megyei közigazgatás elnöke utalt korábbi kijelentésére, mely szerint nem engedik, hogy a szóban forgó három önkormányzat kistérségbe egyesüljön. Hozzátette, Ungvár polgármestere levélben megkereste a három érintett polgármestert azzal a javaslattal, hogy csatlakozzanak az ungvári kistérséghez.

A kormányzó megjegyezte a múlt héten a három polgármestert figyelmeztették arra, hogy az útlezárás törvénysértő és büntetőjogi felelősségre vonással jár. Kiemelte a megyei közigazgatás nem enged semmilyen ultimátumnak vagy zsarolásnak.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó