Ha úgy érzi, romlik a látása…

Kétféle ember van: akinek kell olvasószemüveg és akinek még nem. Előbb-utóbb azonban mindenkit elér az az állapot, amikor egyre távolabbra kell tartania kezében az újságot, hogy el tudja azt olvasni.

– Szemünk a születés után folyamatosan változik. A fiatal látószerv a távoli és a közeli tárgyakról is éles képet alkot. Ez a szemlencse rugalmasságának köszönhető: közelre nézéskor domborúbbá válik, és így éles képet alkot a közeli tárgyakról is. Ez a képesség 40 éves kor felett észrevehetően romlani kezd. Akik fiatalon mind közelre, mind távolra tökéletesen látnak, még azok is egyre nehezebben olvassák az apró betűs részeket, egyre távolabbra kell tartani a könyvet, a telefont, sőt a közelre nézés erőltetésekor megfájdul a fejük – magyarázza Marina Szupik, a megyei kórház szemészeti osztályának oftalmológusa.

A jelenség neve öregszeműség vagy presbyopia, a szemlencse rugalmasságának, fókuszáló vagy alkalmazkodó képességének (akkomodáció) romlása. A fókuszáló képesség fiatalkorban 12-16 dioptria, ám ez tízévente nagyjából 2,5 dioptriával csökken, mígnem 55 éves korunkra az alkalmazkodó képesség szinte teljesen megszűnik. 40 éves kor körül a szemünk fókuszáló hajlama általában mindössze 3 dioptria, ami azt jelenti, hogy már keresnünk kell a megfelelő élességet adó olvasási távolságot.

– Az öregszeműség legegyszerűbb ellenszere az olvasószemüveg. Ahogy a neve is mutatja, ezt csak olvasáshoz, kéztávolságban végzett tevékenységhez (például varrás, kézimunka) hordják, annál nagyobb távolságra le kell venni, illetve cserélgetni kell a rövidlátás korrigálására szolgáló szemüveggel. Létezik egy speciális, de meglehetősen drága megoldás a cserélgetésre, a bifokális vagy multifokális lencse, amit úgy csiszolnak, hogy a lencse alsó, félköríves része korrigálja az öregszeműséget, a felső pedig a rövidlátást. Ennek a viselését azonban meg kell szokni, és vannak, akiknek ez sosem sikerül – tudjuk meg a szakembertől, aki azt is elmondja, hogy lézeres eljárásokat régóta használnak látásjavításra, a szaruhártya multifokálissá tételével azonban sokáig nem tudott mit kezdeni a technika. Mára azonban többféle jól bevált eljárás is létezik, amivel az öregszeműséget és a rövidlátást egyszerre tudják kezelni. Így például beültethetnek egy multifokális műlencsét a szem belsejébe. Ez minden távolságra javítja a látást.

– Mint minden orvosi-sebészeti beavatkozásnak, a látásjavító műtéteknek is van némi kockázata, bár ezek ma már rutin beavatkozásnak számítanak a megyei kórházban. Az a leglényegesebb, hogy ne hanyagoljuk el, ha rendellenességet tapasztalunk látásunk terén, s ne várjunk a végtelenségig. Ha idejében keressük fel az orvost, jó eséllyel segít megmenteni szemünk fényét – biztosít róla a szakember.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó