Folytatódik a Kárpát Ház fesztiválsorozata

Péter Csaba megyei képviselő, a Kárpát Ház Jótékonysági Alapítvány kuratóriumi elnöke és csapata fontosnak tartja hagyományaink ápolását és megőrzését, és persze azt, hogy az emberek is kizökkenhessenek egy-egy napra a hétköznapok szürkeségéből, ezért a múlt évben a Bereg-vidék több településén fesztiválokat szervezett, támogatott. Ez az idén is folytatódik, az előzetes tervekről az érintett települések képviselői, Tóth Győző, a Kárpát Ház Alapítvány ügyvezetője, illetve Horváth László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség Beregszászi Járási Szervezetének elnöke tartott tanácskozást.

Tóth Győző kifejtette, a múlt nyáron Nagymuzsalyban, Mezőváriban, Tiszacsomán és Haláboron került népünnepélyekre sor, az idén ezek mellett Beregújfaluban és Badalóban is szeretnének fesztivált szervezni.

– Az összes rendezvény kivitelezője és támogatója a Kárpát Ház Alapítvány mellett az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség. Igyekeztünk nagyszerű fesztiválokat szervezni, hiszen a visszajelzések is azt mutatják, hogy nagyon nagy igény van ezekre. Mi is be szeretnénk kapcsolódni a nagy múltra visszatekintő Beregújfalui  hal- és vadas ételek kóstolója elnevezésű ünnepségbe. Nagy örömünkre szolgál, hogy a házigazdák szívesen fogadnak minket. A badalói vadászfesztivál és vadásztrófea-kiállítás is jó kezdeményezés, ez szintén eredményes rendezvénye a Beregszászi járásnak – tette hozzá az Alapítvány ügyvivője.

Horváth László arról ejtett szót, hogy  2017-ben az UMDSZ Beregszászi Járási Szervezete több mint húsz rendezvényt szervezett a járásban, ezek közül négyet a Kárpát Ház Alapítvánnyal közösen.

– Jó dolog ez, hiszen mind az alapítványnak, mind  szövetségünknek az a legfőbb célja, hogy itt, Kárpátalján, a Bereg-vidéken ápoljuk hagyományainkat, a kultúránkat. Idén nyáron ezt folytatni kívánjuk, még több településen szervezni egy felejthetetlen napot. A visszajelzések alapján bátran állíthatom, hogy a fesztiválokon mindenki jól érezte magát. Azon leszünk, hogy a jó hangulat tovább  fokozódjon.

Tervezett nyári programok:

2018. június 17. – Nagymuzsaly, II. Nagymuzsalyi Dínom-dánom

2018. július 22. – Mezővári, II. Mezővári Hazaváró Fesztivál

2018. július 29. – Tiszacsoma, II. Tiszacsomai Lecsófesztivál

2018. augusztus 12. – Halábor, III. Tisza-napok

2018. szeptember 16. – Beregújfalu, VII. Beregújfalui hal- és vadas ételek kóstolója

2018. szeptember 30. – Badaló, II. Badalói vadászfesztivál és vadásztrófea-kiállítás

Forrás:
KISZó/Hegedűs Csilla

Post Author: KISZó