Labdarúgás: négy pont a hétvége termése

Felemásra sikeredett a hétvége az országos porondon szereplő kárpátaljai futballcsapatok számára. Az előző fordulóban idegenben elszenvedett vereség után, hazai pályán hullajtott értékes pontokat a harmadik vonalban érdekelt Minaji FC. Öröm az ürömben, hogy a riválisok sem tudtak nyerni, így maradt a korábbi különbség. Ezzel szemben az Ungvári FC második győzelmét aratta az amatőr ligában, ezzel elkezdte a felzárkózást az élmezőnyhöz.

Kezdjük az előbbi meccsel. Igor Harkovcsenko, a minajiak vezetőedzője támadó szellemű – három védővel, négy középpályással és három támadóval álltak fel – csapatot állított össze a Poliszja Zsitomir ellen, amely egy győzelemmel, négy döntetlennel és egy vereséggel érkezett a Minaj Arénába. Ahogy a korábbi mérkőzések tapasztalata alapján várható volt, a hazaiak az első perctől aktívabban léptek fel, többet birtokolták a labdát, és a kapura is veszélyesebbek voltak. Kicsit szokatlan volt az újonc Vaszil Kobint a védelem tengelyében látni, a tréner minden bizonnyal a 11-szeres válogatott szélső rutinjára épített, ugyanis az előző fordulóban az utolsó tíz percben két gólt is kaptak és ezzel elúszott a három pont. A vendégek védekezésre rendezkedtek be, kontrákra építették a taktikájukat. A meddő minaji fölény nem mutatkozott meg gólokban, ráadásul a 23. percben Hegedűs Róbert egy tizenegyest – amelyet a rutinos rókának számító Mihajlo Kopolovec buktatásáért ítélt meg a játékvezető – is kihagyott. Megjegyzendő nem ez volt az első bakija ebben a szezonban. A félidőben gól nélkül mentek szünetre a csapatok.

Rögtön a fordulás után újabb tizenegyest harcoltak ki a minajiak, kezezésért járt a büntető. Ezúttal Anatolij Nurijev állt a tizenegyesponthoz, és magabiztosan értékesítette a lehetőséget, amivel megszerezte csapatának a vezetést. Azonban nem sokáig örülhettek a hazai szurkolók, ugyanis négy perccel később, egy bődületes védelmi hibát követően, egyenlítettek a vendégek. A folytatásban látványosan elfogyott a házigazdák a lendülete, a fizikai fáradtság rossz döntésekhez is vezetett, és ezt az ellenfél is észrevette, egyre veszélyesebbek voltak, és egyre többször maradt le a hazai védelem. A hajrában mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek, de ezek rendre kimaradtak, így az eredmény már nem változott. A zsitomiriak ötödik, az Ung-vidékiek az első döntetlenjüket játszották a bajnokságban.

A 10 csapatos mezőnyben jelenleg az FK Kalus áll az élen 12 ponttal a szintén 12 pontos Cserkaszi Akadémia előtt, mindkét gárda a Minajhoz hasonlóan 1–1-es döntetlent játszott a hétvégén. A 10 pontos Hegedűsék a harmadik helyen tanyáznak a bajnoki tabellán, megelőzve az ugyanennyi pontot gyűjtő Niva Vinnica és Bukovina Csernovic csapatát. A következő fordulóban szeptember 8-án, szombaton a Niva vendégeként lépnek pályára a mieink.

Az Ungvári FC az amatőr bajnokság 5. fordulójában Ternopil megyébe utazott, ahol a Krisztal Csortkiv ellen lép pályára. A meccs jelentős rászáben küzdelmes mezőnyjáték folyt, egyik csapatnak sem sikerült a másik fölé kerekednie. Sokatmondó, hogy az első 45 percben, egyetlen kaput eltaláló lövést sem láttak a lelátókon ülők. A második játékrészben sem változott a játék képe, nem találtak fogást egymáson a csapatok. Miroszlav Babjak a hajrában cserékkel frissítette a csapatát, és bejött a változtatás. A 86. percben a két csereember dolgozott ki gólhelyzet, Vaszil Bontej szerzett labdát a középpályán, majd tört előre a tizenhatosig, itt remekül ugratta ki Vadim Ferenciket, aki egy az egyben vezethette a kapusra a labdát, és magbiztosan fejezte be a támadást. Ezzel el is dőlt a három pont sorsa, az ungváriak első idegenbeli győzelmüket ünnepelhették.

Öt forduló után az Ungvári FC 7 ponttal a hatodik helyen áll, elkezdett felzárkózni az élmezőnyre. A következő fordulóban, szeptember 9-én, vasárnap a bajnoki tabellán közvetlenül előttük álló FK Malinszkot fogadja a megyeszékhely csapata az Avtomobiliszt stadionban.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó