Lesz-e rekonstrukció?

A Kisdobronyi Művészeti Iskola több fiókintézettel rendelkezik az ungvári járásban. Az előző tanévet 148 kimagasló képességű tanulóval fejezték be. A nyáron azonban felröppent a hír, miszerint be fogják zárni az intézményt és helyette egy Ungvár központú létesítményt alakítanak ki. A bonyolult és több sebből vérző tervezetnek a KISZó is utánajárt. A beadvány azonban hamar lekerült napirendről.

Hidi Lászlót, az iskola igazgatóját azonban még egy kérdés foglalkoztatja. Mégpedig az, hogy meddig kell még várni a Kisdobronyi Gyermekművészeti és Kulturális Központ felújítására?
Az új központ a régi általános iskola épületében lenne létrehozva, mondta el Az intézmény vezetője. Itt kapna helyet a könyvtár, a klub és a gyermekművészeti iskola is.

Sokan emlékezhetnek arra az esetre, amikor 13 évvel ezelőtt higanymérgezés miatt kiürítették a helyi tanintézményt. Azóta a veszély elmúlt, melyről a egészségügyi minisztérium kárpátaljai megyei laboratóriuma (köjál) is kiadta a szükséges igazolásokat.

Továbbá kétszer készült el a felújításhoz a tervezet is, mivel a munkálatokhoz szükséges összeg az árfolyam állandó változása miatt egyre csak nő. Így ha továbbra sem kezdik el a munkálatokat, akkor újabb dokumentációt kell készíteni.

Az évtizedekkel ezelőtt alapított iskolát először Nagydobronyban szerették volna létrehozni, de ez nem sikerült. A kisdobronyi polgármester, Ember Balázs azonban segített az ügyön, és egy régi középületet adott át a nyitásra. Úr Sándor, a volt helyi kolhozelnök a kezdetektől fogva támogatta az intézmény működését, anyagiakkal is. A művészeti iskola jelenleg több települést is kiszolgál: Tiszaásványt, Tiszaágteleket, Tiszaújfalut, Eszenyt, Nagydobronyt, Kisdobronyt, illetve a munkácsi járási Csongorról is vannak tanulók.

A tanárok ingáznak lakóhelyük és az egyes települések között, ami személygépkocsi hiányában sokszor problémás a rendszertelen buszjárat és a zord időjárás miatt.

Egy ilyen centrum megoldást jelentene, hiszen a gyerekekkel egyszerre tudnának foglalkozni. A kisdobronyi és más szülőket egyaránt foglalkoztatja a kérdés, mivel úgy látják, hogy kellene már egy jól felszerelt központi intézmény a művészettel foglalkozó tanulók és tanárok számára.

– Én folyamatosan kijárok a különböző településekre, s a felmerülő problémákat igyekszünk azonnal orvosolni. Kíváncsi lennék, ha egy ungvári központú művészeti centrum jönne létre, az ottani vezető mikor lenne képes személyesen is felmérni a járási fiókintézetek problémáit – veti fel az igazgató.

A szülőkben és az intézmény vezetőjében felmerülő kérdéssel – miszerint lesz-e felújítás – a KISZó Ráti Évához, az Ungvári Járási Állami Közigazgatás vezetőjének első helyetteséhez fordultunk.
– A Kisdobronyi Gyermekművészeti és Kulturális Központ felújításával egy külön program foglalkozik az Ungvári járásban.

Jelenleg nem áll rendelkezésünkre kellő anyagi forrás a munkálatok megkezdéséhez.

A jövőben az adminisztráció a kulturális osztállyal közösen fogja keresni a projekt megkezdéséhez szükséges pénzügyi lehetőségeket – válaszolta Ráti Éva.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó