Nem tetszik a kárpátaljai származású nagykövet-jelölt

„Azok számára, akik figyelik az Ukrajna és Magyarország közti konfliktust, péntek (augusztus 31.) kétségtelenül jó hírrel kezdődött” – indítja terjedelmes elemző, tényfeltáró (?) írását Szerhij Szidorenko.

A Jevropejszka Pravda szekesztője Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Twitteren közzétett nyilatkozatára utal, miszerint Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott beszélgetése után a tárca közleményben jelezte, kész megváltoztatni Grezsa István Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos titulusát. A cikk írója figyelmeztet: csak a megnevezés változik, a funkció marad.

A szerző azt sejteti, hogy a magyar kormány „engedékenysége” mögött az áll, hogy Kijev blokkolhatja Magyarország új ukrajnai nagykövetének kinevezését.

„A Jevropejszka Pravda kiderítette annak a diplomatának a nevét, aki Kijevbe érkezhet” – közli Szidorenko, majd így folytatja: „Érdekes adalék, Magyarország leendő nagykövete… Kárpátalján született. És ezzel a jó hírek be is fejeződnek”. A szerkesztő szerint a diplomata korábban úgy nyilatkozott Ukrajnáról, mint az „orosz politika részéről”.

Azt is fontosnak tartja megemlíteni, hogy Íjgyártó István eddig igen fontos posztot töltött be, a külügyi tárca kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára volt.

Az írás hangvételét és a szerző szemléletét pontosan visszaadja, hűen tükrözi az a tény, hogy kiemeli: a magyar kérőlevélben olyan hiba volt, mely megdöbbentette az ukrán diplomatákat. A magyar dokumentumokban Íjgyártó István születési helyét következetesen Beregszásznak írták…

A Jevropejszka Pravda forrása szerint, miután a magyar fél elkészítette az új dokumentumokat, a fogadó ország beleegyezik Íjgyártó kinevezésébe. „Ám ez közel sem jelenti azt, hogy az ukrán–magyar konfliktus befejeződött, de további kiéleződésétől, úgy tűnik, Budapest lemondott” – állapítja meg Szerhij Szidorenko.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó