Ilovajszk – a pusztítás szimbóluma

Elesett ukrán katonák rokonai, barátai, egykori bajtársai, önkéntesek és aktivisták demonstráltak Kijevben az orosz nagykövetség épülete előtt a négy évvel ezelőtti ilovajszki tragédiára emlékezve, személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnököt téve felelőssé a több száz emberéletet követelő mészárlásért.

Az Ukrinform becslése szerint néhány százan voltak jelen a megmozduláson, sokan egyenruhába öltözve. Az orosz nagykövetség előtti úttesten 366 fehér keresztet állítottak fel, rajtuk a Doneck megyei városnál elesettek fényképeivel.

A demonstrálók „nem felejtünk, nem bocsátunk”, „Putyin gyilkos”, „Putyin, felelni fogsz Ilovajszkért” feliratú plakátokat tartottak.

Az aktivisták a rendezvényen elégettek egy Putyin-maszkos bábut, amelyet a két önkényesen kikiáltott szakadár Donec-medencei „népköztársaság” zászlajába tekertek.

A megemlékezés szervezői megpróbálták átadni a nagykövetségnek Vlagyimir Putyinnak írt levelüket, amelyben követelik az Oroszországban politikai okból fogva tartott ukránok szabadon engedését. Az orosz külképviselet munkatársai azonban nem voltak hajlandók kimenni és átvenni tőlük, hanem bentről a kapucsengőn kiszólva azt üzenték nekik, hogy azt postán küldjék el a nagykövetség címére – írta a hírügynökség.

2014. augusztus végén a főként önkéntesekből álló ukrán csapatok a Doneck megyei Ilovajszk településen ellenséges ostromgyűrűbe rekedtek, folyamatos tűz alatt tartották őket. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) adatai szerint Ilovajszknál mintegy 3,5 ezer orosz katona tartózkodott. Moszkva tagadta ezt, és ma sem ismeri el, hogy lennének orosz katonák Ukrajna területén, a Donec-medencében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014. augusztus 29-re virradóra a Moszkva-barát szakadár fegyveresekhez fordult azzal a felhívással, hogy nyissanak humanitárius folyosót, és engedjék szabadon kivonulni az ukrán katonákat.

Aznap reggel az ukrán katonák két szervezett oszlopban megkezdték a kivonulást a városból az orosz féllel előzetesen egyeztetett útvonalon, útközben azonban mindkét csoportjukat tűz alá vették a szakadár fegyveresek és az orosz reguláris erők.


Katonai és polgári veszteségek

Az ukrán fegyveres erők legsúlyosabb vereségüket Ilovajszknál szenvedték el, ahol az ukrán katonai főügyész adatai alapján 459 katona esett el 2014 augusztusában.
2015. január 18. és február 18. között az addig ukrán ellenőrzés alatt álló Debalceve elfoglalásakor az orosz harckocsikkal megtámogatott szakadár erők 179 ukrán katonát öltek meg.
A donecki repülőtér megszerzéséért folytatott támadásokban 2014. április 26. és 2015. január 21. között mintegy kétszáz, kitartásuk iránti tiszteletből „kiborgnak” elnevezett katona esett el, 564 sebesült meg.

A civil áldozatokat szedő legvéresebb szakadár támadások közül kiemelkedik a malajziai légitársaság repülőgépének 2014. július 17-i katasztrófája. A járat összes utasa és teljes személyzete, csaknem háromszázan vesztették életüket, amikor légvédelmi rakétatalálat miatt a gép lezuhant Doneck megyében.

A Doneck megyei Volnovaha település közelében 2015. január 13-án szakadárok által kilőtt rakéta közvetlenül egy civileket szállító jármű mellett robbant fel, a busz utasai közül 12-en haltak meg, 18-an sebesültek meg.

2015. január 24-én a szakadárok Mariupolt lőtték, 30 civil vesztette életét, 129-en sebesültek meg.

2015. február 10-én a Doneck megyei Kramatorszk városát lőtték a szakadárok nehéztüzérséggel, a támadásban 17-en meghaltak, 47-en megsérültek.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó