Lézeres látásjavítás már rutinból

Előbb-utóbb mindenkit elér az az állapot, amikor egyre távolabbra kell tartania kezében az újságot, hogy el tudja azt olvasni. A modern technika ezt a helyzetet műtéttel orvosolja.

– A fiatal szem a távoli és a közeli tárgyakról is éles képet alkot. Ez a szemlencse rugalmasságának köszönhető: közelre nézéskor domborúbbá válik és így éles képet alkot a közeli tárgyakról is. Ez a képesség 40 éves kor felett észrevehetően romlani kezd – erősíti meg Marina Szupik, a megyei kórház oftalmológiai osztályának szemésze. – Akik fiatalon mind közelre, mind távolra tökéletesen láttak, egyre nehezebben olvassák az apró betűs részeket, egyre távolabbra kell tartani a könyvet, a telefont, sőt a közelre nézés erőltetésekor megfájdul a fejük. Ennek a jelenségnek öregszeműség vagy presbyopia a neve. A szemlencse rugalmasságának, fókuszáló vagy alkalmazkodó képességének (akkomodáció) romlását jelenti.

Az akkomodáció fiatalkorban 12-16 dioptria, ám ez a képesség tízévente nagyjából 2,5 dioptriával csökken, mígnem 55 éves korunkra az alkalmazkodó képesség szinte teljesen megszűnik.

40 éves kor körül a szemünk fókuszáló képessége általában mindössze 3 dioptria, ami azt jelenti, hogy már keresnünk kell a megfelelő élességet adó olvasási távolságot.

– Mi az „ellenszere” a problémának?

– Az öregszeműség legegyszerűbb ellenszere az olvasószemüveg. Ahogy a neve is mutatja, ezt csak olvasáshoz, kéztávolságban végzett tevékenységhez (például varrás, kézimunka) hordják, annál nagyobb távolságra le kell venni, illetve cserélgetni kell a rövidlátás korrigálására szolgáló szemüveggel.

A szakember elmondása szerint létezik egy speciális, de meglehetősen drága megoldás is a cserélgetésre, a bifokális vagy multifokális lencse, amit úgy csiszolnak, hogy a lencse alsó, félköríves része korrigálja az öregszeműséget, a felső pedig a rövidlátást. Ennek a viselését azonban meg kell szokni, és vannak, akiknek ez sosem sikerül.

– Lézeres eljárásokat is régóta használnak látásjavításra, szaruhártya „multifokálissá” tételével azonban sokáig nem tudott mit kezdeni a technika. Mára azonban többféle jól bevált eljárás is létezik, amivel az öregszeműséget és a rövidlátást egyszerre tudják kezelni. Így például beültethetnek egy multifokális műlencsét a szem belsejébe. Ez a látást minden távolságra javítja.

A leginkább elterjedt eljárás, az úgynevezett monovision korrekció tulajdonképpen az agyat csapja be (illetve használja ki korrekciós képességét.)

A beavatkozás során az egyik szemet a közeli, a másikat pedig a távoli éleslátásra korrigálják. Az agy a két különböző képet tökéletesen össze tudja illeszteni. Mint minden orvosi-sebészeti beavatkozásnak, a lézeres látásjavításnak is van némi kockázata. A technológiát azonban olyan széles körben használják, ezzel annyi tapasztalat gyűlt össze, hogy az valóban rutin beavatkozásnak számít – mondta el a szemész szakorvos.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó