Magyarország válaszolni fog a kiutasításra

Amennyiben az ukrán kormány úgy dönt, hogy kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is haladéktalanul kiutasít egy Magyarországon dolgozó ukrán konzult – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának helyszínén az ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel való kétoldalú találkozója kapcsán. Tárgyalópartnere közölte, Ukrajna rövid időn belül kiutasítja a beregszászi magyar konzult, amennyiben Magyarország nem hívja vissza.

Szijjártó Péter hangoztatta, hogy mindaz, ami a beregszászi képviseleten történt, illetve Magyarország ukrajnai képviseletein történik a magyar állampolgárság megadásával kapcsolatban, mind a magyar, mind a nemzetközi joggal teljes mértékben összhangban van. Az, hogy a magyar állampolgárságra jogszabály szerint jogosult emberek állampolgárságot kapnak, semmilyen magyar vagy nemzetközi jogszabállyal nincsen ellentétben.

„Hamis és hazug az a hivatkozás az ukrán fél részéről, amely azt a látszatot kelti, mintha a magyar állampolgárság megadása a Kárpátalján élők számára valamifajta nemzetközi joggal ellentétben állna”

– fogalmazott Szijjártó Péter az MTI tudósítása szerint.

Kijelentette azt is, hogy Ukrajna mintegy másfél éve a folyamatos jogsértés állapotában van. Alapvető nemzetközi jogszabályokat sértenek meg azzal, hogy sorozatosan veszik el az ott élő nemzetközi kisebbségektől a már megszerzett jogaikat. Ennek a politikának az egyik kárvallottja az ottani magyar nemzeti közösség is: az elmúlt egy-másfél esztendőben azt kellett tapasztalni, hogy az állam irányításával a magyarok elleni gyűlöletkeltést célzó politika kezdődött meg.

Új dimenziót jelent a kétoldalú kapcsolatokban, hogy az ukránok titkos­szolgálati akciót hajtottak végre Magyarország egyik kárpátaljai külképviseletén.

Ez demokratikus országok között a legalapvetőbb együttműködési normák felrúgását jelenti – mutatott rá Szijjártó Péter. A kormány kitart azon politikája mellett, hogy mindaddig blokkolja Ukrajna európai vagy euro­atlanti integrációs törekvéseit, amíg nem változtatnak a magyarok elleni gyűlöletkeltési politikán – szögezte le.

Szerdán egyébként a Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) nevű szélsőséges nacionalista ukrán szervezet aktivistái tüntettek Kijevben a külügyminisztérium előtt, követelve a beregszászi magyar konzul hazarendelését. Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség helyszíni tudósítása szerint mintegy ötvenen jelentek meg a demonstráción. Olekszandr Alforov, a szervezet szóvivője elmondta, hogy a múlt héten kiszivárogtatott videofelvételen látottak miatt vonultak a külügyminisztérium elé. Emiatt Magyarországtól magyarázatot követelnek, továbbá a konzul hazarendelését. Hangsúlyozta, hogy utóbbira egy nap határidőt adnak, s ha nem teljesül a követelésük, akkor a szervezet újabb akciókat rendez.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó