Az összefogás osztályterme

A leghosszabb út is egy lépéssel kezdődik – tartja az ősi kínai közmondás, ami fokozottan igaz a tudásra. Azok a bizonyos első lépések az első osztályban ugyanis alapjában befolyásolják a kis nebuló további hozzáállását a katedrához. Elemi érdeke (lenne) tehát minden kiművelt emberfőre vágyó társadalomnak, hogy az a bizonyos első osztályterem modern, világos, barátságos és otthonos legyen.

Most persze lehet példálózni a palatáblával, a petróleumlámpás osztályteremmel meg a számoló pálcikákkal és az abakusszal, de az az igazság, hogy azok az idők elmúltak. Akarom mondani, már ahol elmúltak, mert példának okáért a tiszaújhelyi középiskola magyar tannyelvű első osztályának tanterme – a fényképek tanúsága szerint – egész a közelmúltig sikeresen idézte meg a XIX. század végi „oskolák” sötét, rideg, rohadó padlójú osztálytermét.

Aztán történt valami.

Harangozó Miklós helyi görög katolikus pap és Buhajla József ungvári főkonzul összefogott,

minek köszönhetően némi kérelmezés-pályázgatás után Magyarország ungvári külképviselete elő tudott teremteni némi pénzmagot, amivel neki lehetett látni változtatni az áldatlan viszonyokon. Persze a tiszaújhelyiek is szerszámot ragadtak, így végül magyarországi támogatásból és a társadalom munkájából új helyisége lett a kisiskolásoknak.

Az osztályterem ünnepélyes keretek között a napokban került átadásra. Elsőként Komáromi Mária igazgatóasszony köszönte meg a magyar diplomáciai testület hozzájárulását intézménye fejlesztéséhez, majd Pintye László, a vegyes ukrán−magyar lakosságú település polgármestere emlékeztetett arra, hogy a magyar általános iskolai oktatás – Tiszaújhelyen 43 1-5 osztályos gyermek tanul magyar nyelven – is egyértelmű jele a két nemzet közötti békés együttélésnek.

Buhajla József aláhúzta, dacára az ukrán−magyar viszonyokban beállt „jégkorszaknak”, Magyarország és diplomáciai képviseletei továbbra is minden tőlük telhetőt meg fognak tenni a kárpátaljai magyarok és ukránok életkörülményeinek javításáért.

Kifejezte abbéli reményét, hogy a mélypontra jutott ukrán−magyar kapcsolatok hamarosan javulni fognak, és az ukrán politikum mondvacsinált ellenség helyett ismét segítőkész, jó szomszédot lát majd Magyarországban. Natalija Koszteleba-Veremcsuk, a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatás megbízott vezetője szintén a békés egymás mellett élés fontosságát hangsúlyozta, külön megköszönve Magyarországnak mindazon anyagi és technikai segítséget, amely könnyebbé tette az ugocsaiak életét. Vitalij Ljubka, a járási tanács elnöke példaértékűnek nevezte az iskolában tanuló különböző nemzetiségű gyerekek közötti barátságot, hiszen csak az így elsajátított tolerancia segíthet abban, hogy az ukrán nemzetállam ne szeparatistát, hanem hű állampolgárt lásson a területén élő nemzetiségekben, a nemzetiségek pedig hazájukként tekintsenek Ukrajnára.

A kis ünnepség záróakkordjaként a 11 elsős dallal köszöntötte a megjelenteket, majd Harangozó Miklós görög katolikus pap kétnyelvű szertartás keretében szentelte fel az új oktatási részleget.

Matúz István

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó