KMEDT-konferencia Visken

Több mint 200 résztvevővel tartottak nemzetközi konferenciát Visken a Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társasága (KMEDT) és a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) közös szervezésében. A tanácskozásra az anyaország és az elcsatolt területek minden régiójából ékeztek vendégek. A Tulipán Hotelben lebonyolított rendezvénnyel egyben az Ungvári Megyei Kórház névadója, dr. Novák Endre előtt is tisztelegtek. A két társaság szervezésében egyébként ez volt a nyolcadik Dr. Novák Endre Napok nevet viselő fórum.

A konferencia elején a jelenlévők egyperces csenddel adóztak az idei év elején 93 éves korában elhunyt Andrásofszky Barna emlékének, aki a 25 éves MET alapító elnöke, 2003-tól pedig örökös tiszteletbeli elnöke volt.

Az egybegyűlteket dr. Csík Adalbert-Ferenc, a KMEDT elnöke köszöntötte, majd Miller Anna, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola harmadéves hallgatójának verses-zenés üdvözlése következett, aki előbb Juhász Gyula Trianon című versét adta elő, majd az Ismerős Arcok Nélküled című dalát énekelte el.

Dr. Bíró Erzsébet, a megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője köszönetét fejezte ki az anyaországból érkező, professzoroknak a magas szintű tudás közvetítéséért, illetve a magyar államnak, a Kárpátalja irányába kifejtett számos támogatásért. Gulácsy Géza, a KMKSZ Jótékonysági Alapítványának igazgatója, a KMKSZ alelnöke sajnálattal jegyezte meg, hogy az elmúlt években az anyaország részéről Kárpátalja felé irányuló megannyi támogatás ellenére Ukrajna és Magyarország viszonya most is igen feszült. Mint mondta, ez azért is megmagyarázhatatlan, mivel a Magyarországról hozzánk érkező vakcinákból, orvosi eszközökből, nagyszabású felújításokból, és számos más, anyagi jellegű támogatásból nem csak a helyi magyarság, hanem nemzetiségtől függetlenül egész Kárpátalja profitál.

Dr. Mészáros Árpád József az Emberi Erőforrások Minisztérium miniszterének, dr. Kasler Miklósnak a jókívánságait és üdvözletét tolmácsolta. A nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár köszönetet mondott azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik az itteni nehéz körülmények és rendkívül alacsony bérezések ellenére is kitartanak hivatásuk mellett, napi szinten részt vesznek a testi és lelki gyógyítás feladataiban. ,,Amit Magyarország tehet, azt megteszi, és a továbbiakban is igyekszik anyagi és szakmai téren egyaránt támogatni az itt helytálló gyógyítókat, és tovább folytatódik az anyaország segítségével zajló kárpátaljai egészségügyi intézmények felújítása. A magyar kormány nevében arra kérem önöket, bízzanak és tartsanak ki szülőföldjük mellett ezekben a nehéz időkben is … – mondta el beszédében a helyettes államtitkár.

A köszöntéseket követően tizenhárom tudományos felszólalás hangzott el külhoni és hazai előadók tolmácsolásában. Kárpátaljáról az Ungvári Nemzeti Egyetem képviseletében, Szircsák Erzsébet, Riskó Sándor és Sütő Mihály a cukorbetegségről, a magas vérnyomásról, illetve a trombózis megelőzéséről tartottak előadást. Bíró Erzsébet az ukrajnai és kárpátaljai egészségügyi emberi erőforrás helyzetéről számolt be, Jakab Lajos badalói családorvos pedig a kárpátaljai magyarság demográfiai, és más, a közösségünkre jellemző népesedési mutatóiról beszélt a Summa 2017 kutatócsoport által elvégzett felmérés eredményei alapján.

A társaság tagjai ökumenikus istentiszteleten vettek részt a viski református templomban. Este, lazításképpen, ellátogattak a Viski Tájházba, ahol Pál Lajos népzenész énekre buzdította a doktorokat, akik bizonyították, hogy a magyar nóta műfajában is otthonosan érzik magukat…

Az eseményekben és áldásokban gazdag rendezvény lebonyolítását a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó