Kiknek szól a rádió?

A rendszeres rádiósugárzás 1925 december 1-jén indult el Magyarországon. Az adó Budapest néven jelentkezett be, és három nyelven köszöntötte a hallgatókat. Azóta december 1-je a magyar rádiózás napja. – ezzel kapcsolatban a KISZó Birta Zoltánnal, a Pulzus Rádió főszerkesztőjével beszélgetett.

– 1998-at írtunk, amikor a Kárpátaljai Református Egyház beregszászi gyülekezete fontosnak tartotta, hogy az éteren keresztül református tartalmat jelenítsen meg. Fiatal önkéntesekkel, kezdetleges rádiós eszközökkel láttak hozzá a feladathoz: elkezdtek rádiós műsorokat gyártani. Ebben volt hitélet, közösségbemutatás, bizonyságtétel és sok egyéb más. Mindez magyar nyelven az akkori Tisza Rádióban jelent meg. Amikor én a Sion Rádióhoz kerültem, már gyümölcsöző kapcsolata volt az Európa Rádióval, a Határtalan című, heti rendszerességgel sugárzott műsor gyártása lett a mi feladatunk. Rövid időn belül létrejött az online rádió lehetősége, ezzel mi is éltünk, így előbb egy órát, majd négy, hat, nyolc, tizenkettő, végül huszonnégy órát töltöttünk meg tartalommal Sion Rádió online cím alatt. Ez egyfajta előiskolája volt a későbbi Pulzus FM-nek, amit ma már nagyon sokan ismernek megyénkben.

– Kárpátalján a Pulzus FM az egyetlen földi sugárzású, magyar nyelvű rádió. Ön szerint sokan hallgatják?

– Pontosítanék, a műsoraink kétnyelvűek (magyar és ukrán). Az FM 92.1-en lehet minket megtalálni a beregszászi térségben, de mivel a frekvenciát nem lehet megállítani, ezért több más járásban is sok magyar közösséghez elérünk. Egyes felmérések szerint megelőzzük a más helyi, illetve magyarországi kereskedelmi és közszolgálati rádiókat. Idén ünnepeltük fennállásunk ötödik évfordulóját, az eltelt évek alatt rengeteg pozitív töltetet adtunk, de kaptunk is a közösségtől. Nap mint nap azt tapasztaljuk, hogy a keresztyén magyar értékeket közvetítve családokba be ívódó jelenség lettünk.

– Ön szerint miért fontos, hogy működjön, jól működjön a rádió?

– Az embernek van otthona, amit saját maga rendez be, van egy nagyon kényelmes fotelje, amiben szívesen megpihen. Úgy hiszem, mi az otthon melegét tesszük sajátossá, töltjük meg tartalommal, amikor ránk hangolódnak, a saját problémáikat hallják, a saját környezetükről, a saját településükről az információkat, s mindez két nyelven, hogy senki ne érezze magát idegennek. Én rádióhallgatóként is ajándékként tekintek arra, ha valami nekem szól, engem szólít meg.

– Vannak nehézségei a rádiónak?

– Egyszer beszélgettem egy kárpátaljai magyar társadalom-politikussal aki azt mondta, nem kell meglepődni a rossz híreken. Mindig lesz valamiféle nehézség, ami miatt újra neki kell szaladni annak a falnak. A rádió is pont olyan problémákkal küzd, mint a rádióhallgató, csak egy kicsikét másképpen. Nekünk is komoly anyagi problémáink vannak, minket is elért a munkaerőhiány, minket is érint a morális kimerültség és a fáradtság. De nem adjuk fel, mi minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy jövőre és azután is legyen Pulzus FM.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó