Mi van a Mikulás puttonyában?

Sokan kíváncsian várják, az idén is ellátogat-e hozzánk? Kapnak-e ajándékot a gyerekek? A felnőttekről nem beszélünk, mert ők már semmiben sem hisznek. Mi azonban összefutottunk vele, és feltettünk neki néhány kérdést.

– Hogyan szólíthatom?

– Ebbe bele fogok őrülni. Mostanáig mindenütt rendben mentek a dolgaim, tudtam, hol, milyen néven kell szerepelnem. Angliában Father Christmas, Brazíliában és Peruban Papa Noel, Dániában Sinter Klaas, Finnországban Joulu Pukki, Franciaországban Pere Noel, Hollandiában Sinterklaas, Japánban Jizo, Kínában Shengdan Laoren, Romániában Mos Nicolae, Marokkóban Black Peter, Németországban Christindl, Norvégiában Julenissen, Olaszországban Befana vagy Babbo Natale néven várnak. Nálatok viszont teljes a zűrzavar. Már azt sem tudom, én vagyok-e én.

Az orosz paszportommal, amelyik Gyed Moroz névre van kiállítva, már be sem engednek Ukrajnába.

– Miért ez az elkeseredett hangnem?

– Hogyne volnék elkeseredve, amikor annyi kellemetlenség ért. Már azon gondolkodtam, megfordulok, és messze elkerülöm ezt az országot, mint a nemzetközi repülőjáratok.

Erről jut eszembe, hol vannak a rénszarvasai és a szán a puttonyával?

– Ez a másik bosszantó dolog, amitől kedvem lett volna elvirgácsolni az ukrán határőrt. Most Záhony felől próbáltam bejutni hozzátok, mert mint mondtam, elkerülöm az ukrán légteret. Hát nem félreállított a kiskatona! A fináncok meg megmotoztak. Azt mondták, nekem túl sok útlevelem van, a szánom meg a szarvasaim pedig külföldi rendszámúak.

Követelték, fizessek háromezer euró vámilletéket, ha mint Mikulás akarok belépni ezekkel Ukrajnába.

Ilyet még nem pipáltam. Ott kellett hagynom mindent a záhonyi parkolóban.

– Akkor hogyan kapják meg ajándékukat a kárpátaljai gyerekek?

– Úgy, hogy

Grezsa István kormánybiztos (már nem is tudom, mi most a pontos titulusa) a magyar főkonzulátus közreműködésével behozza segélyszállítmányként a puttonyomat.

– Mit kértek ajándékba az itteniek?

– A gyerekek édességet. Az orvosok inzulint. Megkapják. A felnőttek békét. Ám lehetetlen kérést nem tudok teljesíteni. Sőt, mint olvastam, hadiállapot van nálatok.

– Az Kárpátaljára nem érvényes.

– Az lehet, de én nem így látom. Húzom is innen a csíkot,

mert valami Poros Jankó aláírásával tegnap behívót kaptam az ukrán seregbe…

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó