„Örüljünk a jelennek és tervezzük meg a jövőt!”

Csütörtökön a megyeszékhelyen avató ünnepségre került sor az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium magyar kormányzati támogatásból felújított homlokzatának átadása és a kapcsolódó egyéb munkálatok befejezése – nyílászáró-csere, hőszigetelés – alkalmából.

Kovács Péter, a jelenleg 254 tanulót oktató gimnázium igazgatója, megköszönve mindazok segítségét, akik támogatásukkal részt vettek a felújításban, három csodát említett az intézmény újkori történetében. Az első 2004-ben történt, amikor a negyven éve zárva tartó gimnázium a megyeszékhely Petőfi terén ismét megnyitotta kapuit. A második, amikor 2007-ben, mivel a diáklétszám kinőtte az épületet, átköltöztek jelenlegi, Hrusevszkij utcai székhelyükre, amit ugyancsak anyaországi támogatással sikerült hellyel-közzel felújítani. Később, 2013-ban a Keleti Partnerség Program keretében sikerült kicserélni a nyílászárókat.

A harmadik csoda pedig most történt, ugyanis két hónap alatt felújították az épület homlokzatát és hőszigetelték azt.

Az egykor óvodaként működő épület homlokzatát ugyanis gyakorlatilag 1974-es átadását követően azt még soha, senki nem próbálta meg tatarozni.

– A gimnázium igazgatósága, illetve Magyarország Ungvári Főkonzulátusa kezdeményezésére a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány (KMOA) – elnök dr. Zubánics László – 2016. május 16-án megkereséssel fordult

a Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságához, illetve a Kormánybiztossághoz, amelyek pozitív döntése alapján a Bethlen Gábor Alapkezelő az egyéni elbírálású pályázatot 15 millió forinttal támogatta.

A munkálatok során sikerült elvégezni az épület teljes körű hőszigetelését (illetve az ehhez kapcsolódó egyéb feladatokat), újravakolásra került a teljes falfelület, nyílászárók és féltetők cseréje is megtörtént – idézte fel Kovács Péter a történéseket.

Az eseményen jelenlévő Dr. Grezsa István miniszteri biztos avatóbeszédét egy katolikus püspök jelmondatával kezdte, miszerint „A megnyesett fa kizöldül.”

– Ez azt jelenti, hogy egy több évszázados intézmény az elmúlt másfél évtizedes szülői, pedagógusi és magyar közösségi erőfeszítéseinek köszönhetően minden évben megújul. Másfelől átgondolásra érdemes, a 21. században az erősödő anyaország mit jelent itt Ungváron, a Drugeth Gimnázium jelene és jövője szempontjából. Röviden: mi a feladata az iskolának? Apáczai Csere János ismert pedagógusról egy mondat jut az eszembe, aki Kolozsváron egy sokadik tatárbetörés után a harcolni vágyó ifjakat az osztályteremben a következő mondattal hűtötte le: „Ami az ablakokon, falakon kívül van, az a jelen, ami itt belül, az pedig a jövő.”

Tehát az önök feladata, hogy őrizzék meg az oktatás minőségét és minél több gyermeket írassanak be a Drugeth-be. Magyarország feladata pedig nem lehet más, mint áttekinteni, hogy a sok évszázados, nagy múltú gimnáziumnak mi lehet a 21. században itt Ungváron a magyarság megtartó ereje.

Örüljünk a jelennek és tervezzük meg a jövőt, mert egy erős Magyarország abban érdekelt, hogy minden kárpátaljai magyar a szülőföldjén tudjon boldogulni – mondta, s hozzátette, hogy a 21. században a Kárpát-medencében a magyar iskola brand minőséget jelentsen, ahhoz a kulturális feltételeket is meg kell teremteni, amire Magyarország kormánya kész.

– Szeretnénk, ha az összes határon túli magyar közösségben és a két állam mostani viszonyában, különösen itt Kárpátalján, minden magyar oktatási-nevelési intézmény a legmagasabb színvonalat képviselje.

Mi magyarok már Széchenyi István óta tudjuk, hogy a kiművelt emberfőkön múlik a jövő. Egyáltalán az egész Kárpát- medencében a jövő a humánerőforrás minőségétől és létszámától függ. Nem kell ecsetelni, mit jelent a demográfia, a gazdasági okok miatti elvándorlás. Ennek ellenére, mi magyarok vagyunk a Kárpát-medence legnépesebb nemzete és mindenképpen a nemzeti összefogás 21. századi korszakában el kell azt érjük, hogy egy nemzeti közösségbe szervezve önmagunkat, mind gazdaságilag, mind kulturálisan azt a befolyást gyakorolhassuk a Kárpát-medencére, mely létszámunkból és történelmi örökségünkből bennünket megillet.

A tanulmányi eredmények, a továbbtanulási ráták alapján Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a KMOA elnöke arra bíztatta az itt tanulókat,

folytassák az 1613-ban Homonnán alapított, majd a legjobb európai oktatási rendszert 1647-ben Ungvárra telepített gimnázium tradícióit.

Örömmel konstatálta, hogy egyre többen vannak a gimnázium tanári karában az ungvári egyetem hallgatói közül.

„Az a mag, melyet elvetettünk, szárba szökkent”, konstatálta, további eredményes munkát kívánva a jelenlévőknek.

A mai nap egy közös összefogás eredménye, emelte ki Buhajla József ungvári magyar főkonzul.

A magyar kormány egy olyan programot indított el, mely az óvodafejlesztéstől egészen a felsőoktatásig tart. Ennek egyik eredménye látható most.

– S ugyan az átadóra december 13-án, Luca napján került sor, s mint tudjuk a Luca széke kicsit vontatottan készült, ellenben a kivitelezőknek köszönhetően a gimnázium felújítása rendkívül gyorsan és jó minőségben valósult meg – mondta, áldott békés karácsonyi ünnepeket kívánva mindenkinek.

A Kárpáti Igaz Szó azon kérdésére, az intézmény esetleges további fejlesztése kapcsán mire számíthat a gimnázium, Grezsa István elmondta:

– Amikor mi magyar középiskoláról beszélünk, és egy 1613-ban alapított iskoláról van szó a Drugeth esetében, akkor mindenképpen méltó környezetet kell biztosítani egy ilyen iskolának. Úgy vélem, az anyaországnak kötelessége foglalkozni ezzel és az ehhez hasonló kérdésekkel. Hiszen Ukrajna jelenlegi gazdasági helyzetében nem várható el, hogy ukrán állami pénzekből ilyen terv megvalósítható legyen.

Természetesen Magyarország nem veheti át Kárpátalja valamennyi gondját az ukrán államtól, de én azt remélem, hogy senki sem szeparatizmusra gondol akkor, amikor óvodákat, iskolákat újítunk fel, hisz az nemcsak az odajáró magyar gyerekeket érinti, hanem sok vegyes házasságban született gyermeken is segít.

Azt gondolom, hogy egyben irányt is mutat az európai út irányába, mely felé Ukrajna elkötelezte magát.

Az avató ünnepséget Spenik Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézetének igazgatója, és Zsanna Dudinec, az Ungvári Városi Oktatási Osztály munkatársa is megtisztelte jelenlétével.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó