Alig jött létre, máris balhétól hangos az új ukrán nemzeti egyház

Filaret, a független ukrán ortodox egyház tiszteletbeli pátriárkája a Facebookon közzétett felhívásában nehezményezte, hogy Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnök és Epifanyij, az új egyház vezetője megsértette egyezségüket, amit az egyház autokefál státusának, azaz önállóságának megszerzése érdekében kötöttek, és gyakorlatilag félreállítják őt.

Filaret emlékeztetett arra, hogy ő javasolta maga helyett Epifanyijt az új egyház vezetőjének. Ezt azért tette, mert kiderült, hogy az autokefál ukrán egyház státuszában nem lesz patriarchátus, csak metropólia (érsekség), így vezetője sem pátriárka, hanem metropolita. Ezért abban állapodtak meg, hogy az új egyház élén két személyű vezetés lesz: Epifanyij metropolita, aki az ortodox világban képviseli az ukrán egyházat, ő marad azonban továbbra is Ukrajnában pátriárkaként az egyházi vezetők elöljárója.

Az új egyház megalakulása óta azonban Filaret szavai szerint Epifanyij alig tartja vele a kapcsolatot, nem konzultál vele az egyházat érintő kérdésekben, s emiatt “szétválás, kettős hatalom” van az ukrán egyházon belül, ami súlyos következményekhez vezethet. Ezen túlmenően többször próbálták megfosztani őt attól, hogy liturgiát celebráljon.

Leszögezte, hogy annak idején pusztán az adott helyzet miatt mondott le a hivatalos pátriárka rangról, és a kijevi patriachátus jogilag nem szűnt meg létezni. Korábban az egyesített ukrán egyház megalakulásakor azt jelentették be, hogy a kijevi patriarchátus nevű egyházszervezet feloszlatta magát. Azt is felemlegette, hogy az új ukrán egyház gyakorlatilag a kijevi patriarchátusból jött létre.

Szemére vetette Epifanyijnak, hogy az utóbbi időben megtorpant az egyházegyesítés, alig csatlakoznak át új egyházközösségek a Moszkvához hű egyházi szervezettől az új ukrán egyházhoz.

Hozzátette: püspökök közül egy sem állt át a moszkvai patriarchátustól azóta, hogy az ukrán egyház megkapta Konstantinápolytól a függetlenségét kimondó iratot, a tomoszt. Filaret szerint ezért Epifanyij személye megfelel Moszkvának, és ezt bizonyítja az is, hogy Oroszországból egyáltalán nem bírálják az ukrán egyházvezetőt.

Konstantinápoly azután adta meg az autokefál státust az addig három részre szakadt ukrán ortodox egyháznak, hogy az tavaly december közepén egyesült és újjáalakult, valamint új vezetőt választott Epifanyij metropolita személyében. Az egyházegyesítésig Ukrajnában három ortodox egyházi szervezet működött. A moszkvai patriarchátus ukrán ortodox egyháza, amely továbbra is az orosz ortodox egyház joghatóságát ismeri el, és nem hajlandó legitimnek elismerni az új ukrán ortodox egyházat. Ebből a kijevi patriarchátus ukrán ortodox egyháza néven még 1992-ben szakadt ki Filaret pátriárka vezetésével egy “szárny”, már akkor azzal az igénnyel, hogy Ukrajnának Oroszországtól független, saját nemzeti ortodox egyháza legyen.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó