Sikeres-e a drogok elleni küzdelem?

Az ENSZ 1987-es határozata szerint június 26-a a drogfogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja. 1988 óta ezen a napon világszerte különböző prevenciós kampányokkal próbálják felhívni a figyelmet a kábítószer-használat veszélyeire. Vidékünkön miről lehet beszámolni? – kérdezte a KISZó Bohdan Hrab, a megyei rendőrség kábítószer- ellenes osztályának vezetője.

– Miként jellemezné dióhéjban a vidékünkön meglévő állapotokat?

– Kárpátalján ma már komoly kábítószer − terjesztő hálózat működik. A legrosszabb a helyzet Ungváron, Munkácson és Huszton. A legkelendőbbek az úgynevezett diszkódrogok, az amfetamin, a metamfetamin és a marihuána, de megjelentek a rendkívül kemény tudatmódosítók is, például a kokain, aminek egyetlen grammjáért 150-200 dollár hasznot inkasszálnak a terjesztők.

– Az ellene folyó harcban kik vesznek részt?

– A kábítószer-ellenes osztály maroknyi csapatával szorosan együttműködnek a nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) nyomozói és a közúti járőrszolgálat munkatársai, akik számos törvénysértőt fülelnek le.

– Mennyire eredményes a küzdelmük?

– Sajnálatos helyzet alakult ki a büntető törvényben eszközölt módosítások nyomán. Korábban az elfogott drogdílereket egyenes úton bíróság elé lehetett állítani, jelenleg azonban az a helyzet, hogy ezeket a személyeket néhány nap múltán óvadék ellenében szabadlábra helyezik. Az összeget mellényzsebből kifizetik, és vidáman űzik tovább az ipart. Egyszerűen a képünkbe röhögnek, amikor előállítjuk őket, mert tudják, nem sokáig maradnak őrizetben.

– Kik irányítják a kárpátaljai drogpiacot?

– Ezek döntő hányada a romák kezében van. Ők mozgatják a szálakat. A hálózat pontos létszámát nem ismerjük. Nyilvántartásunkban mintegy háromtucatnyian szerepelnek. Ám ennél minden bizonnyal többen vannak. Egy biztos, nagy pénzösszegek forognak az alvilági üzletágban. Az adatbázisunkban 174 drogfüggő szerepel. Nyilvánvalóan ez sem a teljes szám.

– Szankciók?

– A terjesztők 6-tól 12 évig terjedő szabadságvesztést kockáztatnak. Azok viszont, akik csak birtokolják valamelyik szert, legfeljebb 3 évre büntethetők. Ez utóbbira azonban a már említett okból csak elvétve kerül sor.

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó