F1-es erősségű volt a szürtei tornádó

A vasárnap délután Szürtén végigsöpört tornádó valószínűleg F1-es erősséget érhetett el, ami a korrigált Fujita-skála szerint 138-177 km/h közötti szélerősségnek felel meg – jelentette az idokep.hu meteorológiai portál.

A Kiszó.net nyomán készített összeállítás szerint egy szupercellához tartozó úgynevezett mezociklonális tornádó tarolta le az ungvári járási település egy részét – írta az idokep.hu, amely szerint erről a településen készült felvételek is árulkodnak.

Az időkép szakértői szerint aznap minden adott volt a szupercellás zivatarok megjelenéséhez. A jelentős labilitás, nagy mennyiségű légköri energia mellett kellő mértékű szélnyírás is rendelkezésre állt, ami a forgó zivatarok kialakulásának elengedhetetlen feltétele. A felszínközeli erős konvergencia és a fronthoz kapcsolódó örvényességi mezők is elegendő emelést biztosítottak egy erős zivatar létrejöttéhez.

A szupercella a közeledő hidegfront előterében, Szlovákia nyugati részén alakult ki délután 3 és 4 óra között, majd fél 5 körül lépte át a szlovák-ukrán határt, miközben délkeleti irányba mozdult el, az alapáramláshoz képest kissé jobbra kitérve.

Szerkezetét tekintve egy klasszikus szupercella lehetett, ezen típusú szupercellánál fordulnak elő leggyakrabban tornádók. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet vasárnap 16:30-kor készült nagyfelbontású radarképén megfigyelhető a szupercella szerkezete, melynek legfőbb jellegzetessége a zivatar mezociklonja körüli kampós radar echo (Hook-echo). Ennek a kampónak a belsejében foglalhatott helyet maga tornádó.

Az általunk videóbol kivágott fotóval illusztrálják azt, hogy a település fölött megjelent a szupercella forgó mezociklonja.

Az elsők között számoltunk be arról, hogy tornádó söpört végig vasárnap Szürtében, hatalmas pusztítást hagyva maga után, de a megye más részein is tombolt a vihar.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó