Kuruchétvége Ugocsában

Megszokhattuk, hogy a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet nyaranta megannyi fesztivált szervez Kárpátalja-szerte. Az egyik legnívósabb a Tiszapéterfalván megrendezésre kerülő KurucFeszt, illetve a Kuruc lovasnap.

– A KurucFesztet idén immár nyolcadik alkalommal szerveztük meg, ami kétnaposra bővült, hiszen szombaton a negyedik Kuruc lovasnap keretében a kárpátaljai lovasiskoláké volt a főszerep. A fantasztikus eseménynek a nagyszőlősi Szelíd Lovasközpont adott otthont – avatott be a részletekbe Pallagi Marianna. – A lovasnapon a kárpátaljai lovasiskolák mellett egyéni lovászok és lovardák mutatkoztak be, több mint húsz csodálatos paripában gyönyörködhettünk, ügyességi versenyt is szerveztünk. Minden egyes lovardának 2-2 jegyet biztosítunk a Magyarországi Nemzeti Vágtára, ezen felül a Beregszászi Konzulátus különdíjában is részesülhettek a legjobb és legszebb lovasok, valamint pénznyeremények is voltak. Magyarországról érkezett szakmai zsűri értékelte a lómustrát és az ügyességi versenyt.

A lómustránál és a lovasbemutatónál az első három helyezett öt, három, és kétezer hrivnyás jutalomban részesült, az ügyességi verseny legjobbjai 15, 10 és 5 ezer hrivnyát vehettek át.

Az esti órákban Pál István Szalonna és zenekara szórakoztatta a résztvevőket, a napot tűzshow-bemutatóval zártuk – tette hozzá a szervezet koordinátora.

Az égiek is kegyesek voltak a nagyszerű alkalmaknak, vasárnap a tiszpéterfalvai vidámparkba is több százan kilátogattak, hogy megtekintsék, és akár vásároljanak a kézműves sátrakban, illetve részt vegyenek az ünnepélyes megnyitón, amit immár hagyományszerűen dr. Orosz Ildikó, a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet elnöke nyitott meg.

Elmondta, nyolcadik alkalommal is azért gyűltünk össze, hogy emlékezzünk arra, hogy elődeinknek volt ereje, mersze fellázadni, és talpra állni a szabadságért.

– Azt kívánom, hogy ez a virtus maradjon meg a jelenlévőkben is, s jöjjön elő akkor, amikor szükség van rá, s most nagy a szükség. Vasárnap választunk, és sok minden múlik azon, hogyan adjuk le szavazatainkat – hangsúlyozta a rendezvény házigazdája.

Köszöntötte továbbá a megjelenteket Bocskor Andrea. Az Európa Parlament képviselője kifejtette, öröm, hogy a fiatalság is fontosnak tartja részt venni a fesztiválon, hogy Rákóczit együtt ünnepeljék, illetve saját kuruc, népi hagyományainkat, azt, hogy Kárpátalján még mindig erősen él a magyar népi kultúra, a hagyományok és a Rákóczi-kultusz.

– Nagyon sok példát mutat nekünk, jelenkori embereknek az a korszak.

Elsősorban példát mutat összefogásból, egy nagyon erős összefogás jött létre az akkori magyarok és ruszinok között, és ez az összetartozás jó eredményre vezette őket.

Ma is erre az összefogásra van szükség, hiszen ha együtt cselekszünk, és egy irányba toljuk a szekeret, az mindenképpen előnyünkre válhat – hangsúlyozta a képviselő, és ő is a július 21-ei választások fontosságára hívta fel a figyelmet. Az elhangzottakhoz hozzáfűzve Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Közgyűlés elnöke kifejtette, a harcokat sokszor Brüsszelben vívják, amiben nagy segítségünkre van Bocskor Andrea. Hozzátette, vasárnap a helyi magyaroknak kell megmutatniuk, hogy vannak, léteznek, képesek együtt cselekedni, gondolkodni.

Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese kihangsúlyozta, miközben az elmúlt időkben Kijevben azon fáradoztak, hogy minket, kisebbségben élőket jogainkban korlátozzanak, aközben mi a magyar–magyar összefogással, az anyaország támogatásával, együttműködve a helyi ukránsággal és ruszinsággal azon dolgoztunk, hogy megőrizzük a békét, a stabilitást.

– A kuruc hagyomány nem engedi, hogy azt a küzdelmet, amit vívunk az elvett jogaink visszaszerzéséért, és a meglévők megőrzéséért, ne folytassuk.

Ne folytassuk a küzdelmet a szülőföldünkön való megmaradásunk érdekében. Július 21-én eldől, hogy ezt milyen erővel tudjuk csinálni, lesz-e parlamenti képviseletünk, ezért fontos a részvétel, és a józan ész – hangsúlyozta Barta József.

Szót kapott Tóth Miklós megyei képviselő is, aki szintén megméretteti magát a parlamenti választásokon. Mint mondta, hogy milyen lesz a jövőnk, az nagy mértékben attól függ, hogy hogyan gondolkodunk, és hogyan cselekszünk.

– Nekünk, kárpátaljai magyaroknak a Jóistentől egy nagy nemzeti ajándék jutott, ami csak a mienk, ez nem más, mint az anyanyelvünk. Az elmúlt években sokan igyekeztek más nyelvekre megtanítani bennünket, de mi soha nem leszünk mások, csak magyarok. És ameddig kiállunk emellett, addig elmondhatjuk, hogy Kárpátalján lesz magyar nyelv, magyar kultúra és ilyen színes rendezvények – szögezte le Tóth Miklós.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, szintén képviselőjelölt kihangsúlyozta, az, hogy ilyen sok fiatal részt vesz a fesztiválon, azt mutatja, hogy az eddigi munka nem volt hiábavaló, ők azok, akik tovább tudják vinni azt, amit mi elkezdtünk. Végül, de nem utolsó sorban Gaál Gergely, a Rákóczi-emlékév Testület elnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a fesztiválozókat.

A nap folyamán számos hagyományőrző csoport, tánccsoport, lépett színpadra, őket e Kokas banda kísérte, mindeközben az óriáskereket is üzembe helyezték, sok fiatal és felnőtt élt a lehetőséggel, s egy igazán felejthetetlen napot tölthettek el együtt a nyolcadik Kuruc Fesztiválon.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó