Tud-e majd kormányt alakítani a Nép Szolgája?

Volodimir Zelenszkij elnök Nép Szolgája nevű pártja szűk egy héttel az előrehozott parlamenti választások előtt továbbra is nagy előnnyel, 48,5 százalékkal vezeti a pártok népszerűségi listáját, viszont Szvjatoszlav Vakarcsuk énekes Holosz nevű pártjának támogatottsága váratlanul az ötszázalékos bejutási küszöb alá, 4,4 százalékra esett – legalábbis ezt az eredményt hozta egy friss felmérés.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet által végzett felmérés eredménye szerint szintén erősödött kissé a Viktor Medvedcsuk-féle Ellenzéki Platform – Az életért nevű Moszkva-barát politikusokból álló erő. Esetükben a biztos választók körében 14,1 százalékot mértek, ami a kampány ideje alatt az eddigi legnagyobb. Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás néven újjáalakított pártja 9,2 százalékon áll a harmadik helyen. A Julija Timosenko volt kormányfő vezette Batykivscsina 6,2 százalékkal került a negyedik, még befutó helyre.

Meglepetésre csökkenést mutat a Holosz. Most ismételten 5 százalék alá estek, pedig már nyolc felett is jártak. A bejutási küszöbhöz közeli, 4,1 százalékos támogatottságot mértek Igor Szmesko volt SZBU-főnök Erő és Becsület nevű pártjának.

A Rejting közvélemény-kutató csoport múlt heti felmérése ugyanakkor a korábbiakhoz képest csökkenést mutatott a Nép Szolgája népszerűségében, amely náluk csak 42,3 százalékos támogatottságot ért el a biztos szavazók körében. Az Ellenzéki Platform 13,4, Porosenko pártja 8,3, a rockénekes Vakarcsuké és Timosenkóé pedig egyformán 7,2 százalékot kapott, vagyis e három párt támogatottsága gyakorlatilag ugyanakkora.

Ukrán politológusok csekély esélyét látják annak, hogy Zelenszkij pártja egyedül megszerzi a kormányalakításhoz szükséges többséget a parlamentben. Rámutatnak arra, hogy valószínűleg egyéni jelöltjei a párt listás eredményéhez képest gyengébben szerepelnek majd, így nem nyernek a többség biztosításához elég körzetben. A Nép Szolgája lehetséges koalíciós partnere az elemzők szerint Vakarcsuk vagy Timosenko pártja lehet, esetleg mindkettő. Vakarcsuk esetében azonban rámutatnak arra, hogy a rockénekes támogatottsága kezd apadni, tévészereplései ugyanis többet ártanak, mint használnának neki. Nem fogadták jól a választók azt a kijelentést tőle, hogy a lakossági gázár csökkentése most nem aktuális, ráadásul egy tévévitában Timosenko csúnyán leiskolázta gázügyben a nemcsak ebben, de általában más politikai kérdésekben is tájékozatlan és demagóg énekest, amikor nekiszegezte a kérdést, hogy mennyit fizet most a lakosság a gáz köbméteréért, Vakarcsuk viszont még körülbelül sem találta el az összeget.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó